vragen over
reisverzekeringen? 055-5400408
09.00 -12.00 uur op werkdagen

10 tips om (start)problemen in de winter met je auto te voorkomen

10 tips om (start)problemen in de winter met je auto te voorkomen

10 tips om (start)problemen in de winter met je auto te voorkomen

De winter breekt aan. Voor veel automobilisten een vervelende periode met vastgevroren portieren, ruiten krabben en gladde wegen. Nog vervelender zijn startproblemen in de winter.

Startproblemen voorkomen? Laat je accu controleren

De meeste startproblemen worden veroorzaakt door de accu. Oudere accu’s begeven het al bij een temperatuur onder de -5 graden. Wacht daarom niet te lang met het laten controleren van de accu. Want niet alleen het vermogen van de accu neemt af, de startweerstand van de motor neemt bovendien met ongeveer 40 procent toe.

Lees hier 10 tips die problemen met je auto in de winter kunnen voorkomen.

Tip 1. Start je motor kort
Indien de motor niet vlot aanslaat, dan is het beter om een paar korte startpogingen te doen, dan een lange. De accu is een van de zwakste punten van een auto in de winter en als deze te zwaar belast wordt, zal ze het begeven.

Tip 2. Nooit gas geven bij het starten
Blijf van dat gaspedaal af. Moderne auto’s beschikken over elektronische injectie- en ontstekingssystemen die dit regelen. Het intrappen van het gaspedaal verstoort dit proces.

Tip 3. Trap je koppelingspedaal in
Als je het koppelingspedaal intrapt tijdens het starten, kan de motor vrijer draaien, zelfs in de neutrale stand.

Tip 4. Koplampen even aanzetten
Als het starten niet wil lukken, vooraf even de koplampen aan zetten om de accu op te warmen.

Tip 5. Gebruik eventueel een dieseladditief
Voor oudere dieselmotoren: bij aanhoudende vriestemperaturen van min zes graden of pieken van min twaalf, stolt de paraffine in diesel, waardoor de dieselfilter verstopt kan raken en de auto stilvalt. Bij moderne diesel komt dit nog erg zelden voor. Als het toch gebeurt, kan je bij een oude dieselmotor vijf tot zes procent benzine toevoegen. Moderne dieselmotoren hebben een speciaal additief nodig.

Tip 6. Gebruik nooit je handrem
Omdat de handrem kan vastvriezen, is het beter deze niet te gebruiken bij vriesweer. Beter is het de wagen in versnelling te zetten.

Tip 7. Koop antivries tot -30 graden
Het koelsysteem dient van voldoende antivriesmiddel voorzien te zijn. Laat het koelsysteem en de ruitensproeier van de auto beveiligen tegen temperaturen van minimaal -30 graden.

Tip 8. Nooit warm water op bevroren ruiten gieten
Gebruik nooit warm water om je autoruiten te ontdooien. Hierdoor kan de autoruit barsten en bovendien kan het water, als het afgekoeld is, weer gaan aanvriezen.

Tip 9. Smeer de deurrubbers in
Deurrubbers kunnen vastvriezen. Trek niet te hard aan de deuren want dan trek je de rubbers kapot. Smeer de rubbers vooraf in met talkpoeder. Je kunt ook rubbervet gebruiken.

Tip 10. Stop een klein busje slotspray in je zak
Wie een klein busje antivriesspray in zijn jaszak of handtas bewaart, krijgt ook de autodeur open als het slot bevroren is.

Rij met winterbanden
Controleer spanning en profieldiepte van de banden: drie tot vier millimeter is het minimum in de winter. Winterbanden zijn geen overbodige luxe. Bij een snelheid van 50 km per uur bedraagt de remafstand op harde sneeuw 23 meter met winterbanden en 55 meter met zomerbanden. Ook op nat wegdek beperken winterbanden de remafstand aanzienlijk. In een aantal Europese landen en op sommige bergpassen zijn winterbanden verplicht: wie er geen heeft, riskeert dan een boete.

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.

Er zijn 5 reacties

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reisverzekeringblog.nl is een merk van EXT Internet Consultancy | Postbus 3101 | 7339 ZG | Apeldoorn | KvK 51738872

EXT is een online bemiddelaar in zorg- en schadeverzekeringen particulier - Wij werken op basis van ‘Execution only’ (afsluiten zonder advies) - AFM vergunningnr: 12047442 - KiFiD aansluitnummer: 300.017739