vragen over
reisverzekeringen? 055-5400408
09.00 -12.00 uur op werkdagen

10 tips om met een veilig gevoel op vakantie te gaan

Inbraak-preventie-vakantie

Nog even en dan begint de grote vakantie-uittocht. Hebben we alles bij ons? Nog even een laatste rondje door het huis. Gas uit, lichten uit, ramen en deuren op slot… Check, check, dubbelcheck en dan met een goed gevoel op vakantie! Hoe blij ben je als je een paar weken later uitgerust en opgeladen thuiskomt en alles nog precies zo aantreft als je het achterliet. Maar soms ‘pakt het anders uit’.

Vaak houden niet alleen de buren, maar ook potentiële inbrekers je huis in de gaten als je een paar weken weg bent. De vakantieperiode vormt een prachtige gelegenheid voor dieven. Veel mensen trekken er dan op uit; de inbreker grijpt zijn kans. Het zal je maar gebeuren…

Jongeren lopen het meeste risico

Als je jonger bent dan 30, moet je extra op je hoede zijn. Onderzoek onder 1100 respondenten, gedaan door de stichting Nationale Inbraakpreventie Weken, toont aan dat de jongere generatie (< De gelegenheid maakt de dief – NIPW 1130 jaar) in verhouding tot andere leeftijdsgroepen slordiger is als het gaat om het afsluiten van deuren en ramen. Een kwart van hen blijkt dat niet te doen, 12% liet de ramen zelfs uitnodigend open staan. De oudere generatie (> 60 jaar) is duidelijk voorzichtiger. Zij neemt meer maatregelen wanneer ze op vakantie gaat. Zo laat zij bijvoorbeeld regelmatig de krant en post weghalen en vraagt buren vaker een oogje in het zeil te houden.

‘Buorman’ houdt oogje in het zeil in Friesland

In de provincie Friesland is men, ten opzichte van andere provincies, eerder geneigd de buren bij afwezigheid te vragen op te letten. Bijna 80% van de Friezen vraagt zijn ‘buorman of buorfrou’ de boel in de gaten te houden als ze voor langere tijd weg zijn tegenover het landelijk gemiddelde van 57%. Van de ondervraagden verstopt bijna een derde van de mensen bij afwezigheid een reservesleutel buitenshuis voor bekenden als gezins- en familieleden of buren. Ouderen doen dit minder vaak dan jongeren: 44% van de respondenten jonger dan 30 jaar verstopt de sleutel buitenshuis tegenover slechts 18% van de 60-plussers. In de provincie Overijssel verstopt men de sleutel het vaakst buitenshuis (37%), in de provincie Flevoland het minst (20%). Coen Staal, voorzitter van de stichting, raadt het buitenshuis verstoppen van de sleutel af. “Inbrekers zijn beducht op mogelijke verstopplekken en hebben ‘m vaak ook zo gevonden. Dan is er sprake van insluiping, niet van inbraak in de woning. Verzekeraars vergoeden dan meestal niets”.

10 tips om met een veilig gevoel op vakantie te gaan

Voor alle leeftijdsgroepen geldt: Maak het inbrekers niet te makkelijk, vooral niet tijdens de vakantie. Om straks met een goed gevoel op pad te gaan, heeft de ‘Stichting Nationale Inbraakpreventie Weken’ 10 simpele tips voor je:

  1. Zet je vakantieplannen en -ervaringen niet meteen op social media.
  2. Wanneer je gaat inpakken, doe dit dan niet te opzichtig. Zet auto of caravan als het kan in de garage, of dek de spullen in de auto goed af.
  3. Zet tijdens de vakantie ´s nachts een extra auto (van jezelf of van de buren) op de oprit.
  4. Laat een kopje op tafel staan of wat afwas op het aanrecht.
  5. Berg juwelen en andere kostbaarheden uit het zicht op; liefst in een kluis.
  6. Vraag (bij langere afwezigheid) een tijdelijke bewoner in huis.
  7. Laat regelmatig de brievenbus legen.
  8. Zet een tijdschakelaar op enkele lampen en stel die in op een tijdstip, waarop het donker wordt. Niet allemaal tegelijk, maar met enkele minuten verschil.
  9. Draai de binnendeuren op slot en vergeet ook de (losstaande) schuur niet.
  10. Vraag buren om een oogje in het zeil te houden en laat bij hen je vakantieadres en telefoonnummer achter.

Wij wensen je een prettige vakantie!

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reisverzekeringblog.nl is een merk van EXT Internet Consultancy | Postbus 3101 | 7339 ZG | Apeldoorn | KvK 51738872

EXT is een online bemiddelaar in zorg- en schadeverzekeringen particulier - Wij werken op basis van ‘Execution only’ (afsluiten zonder advies) - AFM vergunningnr: 12047442 - KiFiD aansluitnummer: 300.017739