vragen over
reisverzekeringen? 055-5400408

10 winterse autotips van Allianz Global Assistance

Buza roept nederlanders dringend op om mali te verlaten De eerste nachtvorst en mist in de tweede helft van november veroorzaakten al de nodige drukte op de wegen. Hierdoor kreeg de alarmcentrale van Allianz Global Assistance al meer telefoontjes binnen dan normaal in deze periode.

Met de winter op komst, waarschuwt Allianz Global Assistance automobilisten alvast voor startproblemen, bevroren ruiten en gladde wegen. Automobilisten kunnen zelf de nodige maatregelen nemen om startproblemen of ander winters ongemak te voorkomen.

Wintertips voor automobilisten van Allianz Global Assistance

1. Voorbereiding

Het is belangrijk goed voorbereid de winter in te gaan. Zorg ondermeer voor startkabels en een sleepkabel. Controleer of alle verlichting in orde is en zorg voor een reserve lampensetje met het juiste type lampjes erin. Behandel preventief de portierrubbers met vaseline en de portiersloten met kruipolie/siliconenspray.

2. Zorg voor goed zicht

Ontdoe alle ruiten rondom van sneeuw en ijs voor het wegrijden. Handig is om de voorruit van te voren af te dekken. Zorg voor antivries in het ruitensproeiervloeistofreservoir. Controleer altijd voor wegrijden of de ruitenwissers niet zijn vastgevroren. Dit kan je ook voorkomen door er van te voren een stukje karton onder te leggen.

3. Bescherming

IJs, sneeuw en strooizout zijn belastend voor de auto. Maak daarom de auto regelmatig schoon. Een waslaag aanbrengen voor de vorstperiode geeft de auto een goede bescherming. Indien je de auto gedurende de vorstperiode wast, is het belangrijk de portierrubbers opnieuw in te vetten en sloten in te spuiten met slotspray.

4. Banden

In veel landen zijn winterbanden verplicht gedurende de wintermaanden. Zomerbanden zijn minder geschikt om te rijden bij winterse omstandigheden, het rubber van de banden wordt harder waardoor de remweg langer wordt. Winterbanden hebben een andere rubbersamenstelling die langer zacht blijft bij lage temperaturen. Een winterband heeft bij 50 km/h een remweg van 32 meter terwijl deze bij een zomerband 63 meter is. Dat is bijna het dubbele! Controleer regelmatig de bandenspanning, niet alleen t.b.v. de wegligging maar ook voor een gunstiger brandstofverbruik en minder slijtage.

5. Starten

Het meest voorkomende probleem is een lege/zwakke accu. Laat eventueel voor de vorstperiode je accu controleren. De levensduur bedraagt gemiddeld 4 jaar. Indien je de auto start controleer dan van te voren dat alle overige elektrische verbruikers als verlichting, achterruitverwarming, radio/navigatie, airco etc., uitgeschakeld staan. Ook als de auto voor langere tijd niet gebruikt wordt, of slechts voor korte ritjes zal de accu op gegeven moment leeg raken.

6. Handrem

Zet de auto niet op de handrem weg maar in de 1e versnelling of in de achteruitversnelling om te voorkomen dat de handrem vastvriest. Indien de auto een elektrische (automatische) handrem heeft kan deze functie uitgeschakeld worden. Zie hiervoor de handleiding van de auto.

7. Winterbeurt

Het beste is het om de auto voorafgaande aan de winterperiode een wintercontrole te laten ondergaan bij de garage/dealer. Hier wordt ondermeer gekeken naar de kwaliteit van de accu, status van de banden en bandenspanning, multiriem, vorstbeveiliging en niveau van de koelvloeistof en ruitensproeiervloeistof. Tevens wordt het remsysteem gecontroleerd en getest.

8. Bio-ethanol benzine

Het percentage bijgemengde biobrandstof in benzine en diesel neemt in de loop der jaren toe. In Frankrijk is nu al E10 verkrijgbaar, dat is een Euro 95-variant waarin 10% bio-ethanol zit. Niet alle benzineauto’s kunnen probleemloos E10 tanken. Zo levert het vooral bij de eerste generatie direct ingespoten motoren (de dealer weet of je een dergelijke motor hebt) problemen op. Voor auto’s die geen E10 mogen gebruiken geldt:

tank dan Super-Plus 98 als er geen Euro 95 leverbaar is. Deze benzine is weliswaar duurder, maar levert geen technische problemen op.

9. Sneeuwkettingen

In sommige wintersportlanden is het verplicht om sneeuwkettingen bij je te hebben. Zorg dat je de juiste maat kettingen bij je hebt. Het is raadzaam vooraf thuis een keer te oefenen met het omleggen van de kettingen, bij het verkeerd omleggen van de kettingen kan namelijk al snel schade ontstaan. Wanneer je op locatie bent en twijfelt of het moment daar is om ze te gaan gebruiken, monteer ze dan direct. Als je eenmaal vaststaat in de sneeuw, is het een stuk lastiger om de kettingen te monteren.

10. IJskrabber

Een goede ijskrabber is onmisbaar. We adviseren om een ijskrabber te nemen die direct grote stukken ijs meepakt en gemakkelijk in de hand ligt. Met een handschoen erbij is ideaal. De motor aanzetten tijdens het krabben komt vaak voor. De auto wordt lekker warm en de ruiten ontdooien ook al enigszins. Het heeft echter ook nadelen, het is slecht voor de motor, het milieu en de gezondheid van degene die het ijs staat te krabben (ongezonde uitlaatgassen).

Pechhulp verzekering

Ondanks alle voorbereidingen kan je toch nog te maken krijgen met autopech in de winter. In dat geval is het van belang dat je een beroep kunt doen op een Pechhulp Verzekering. Deze is af te sluiten bij Allianz Global Assistance de grootste hulpverlener ter wereld. Een Pechhulp verzekering voor je auto of motor heb je al vanaf € 2,30 per maand.

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reisverzekeringblog.nl is een merk van EXT Internet Consultancy | Postbus 3101 | 7339 ZG | Apeldoorn | KvK 51738872

EXT is een online bemiddelaar in zorg- en schadeverzekeringen particulier - Wij werken op basis van ‘Execution only’ (afsluiten zonder advies) - AFM vergunningnr: 12047442 - KiFiD aansluitnummer: 300.017739