Door de toename van het aantal Nederlandse toeristen met 1% kan de hotelbranche dit jaar opnieuw meer gasten verwachten. De omzet groeit daardoor naar verwachting met 4 procent, zo schrijft ABN Amro Insights.
De groei komt door de toenemende koopkracht van mensen met lagere inkomens. Deze groep kiest relatief vaker voor een vakantie in eigen land.
In 2015 boekte de hotelbranche een omzetgroei van 6,1 procent. Die groei ontstond door de toename van buitenlandse toeristen. Dit aantal steeg vorig jaar met zeven procent. Buitenlanders bezoeken vooral de kustgebieden en Amsterdam. Het inkomend toerisme in Amsterdam is sinds 2009 al met 50 procent toegenomen.
De bank zegt verder dat Nederlanders steeds vaker kiezen voor een hotel in plaats van een overnachting op een camping. Vorig jaar brachten Nederlanders zo’n 30 procent van de binnenlandse overnachtingen door in een hotel. Een kwart daarvan is doorgebracht op een camping. Tien jaar geleden was dit nog andersom.
Gematigd positieve vooruitzichten voor de reisbranche
De marges in de reisbranche zullen verder onder druk komen te staan denkt ABN Amro. De branche kan nog wel een omzetgroei van 1,5 procent verwachten en dat maken de vooruitzichten voor 2016 “gematigd positief”.
Hoewel Nederlanders na de crisis weer meer op vakantie gaan, zorgt dit niet onmiddellijk tot aanzienlijk meer omzet voor de reisbranche: “De hoge concurrentie en prijsbewustheid bij consumenten leiden tot structureel lage marges in de reisbranche. De reismarkt is namelijk een verzadigde markt, beperkt door het aantal vakantiedagen waar consumenten over kunnen beschikken.”
Verder hebben reisorganisaties last van de onrust in het Midden-Oosten en Turkije. Zo nam het aantal pakketreizen naar Turkije vorig jaar al af met 11,5 procent. “Voor touroperators kan dit tot problemen leiden als zij al veel accommodaties en tickets vooruit hebben ingekocht.”
Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.