Ga je op reis naar het buitenland dan is een goede voorbereiding van belang. Je checkt de geldigheidsduur van jouw paspoort, de reisverzekering, het reisadvies voor je bestemming en ook welke gezondheidsrisico’s er bestaan. Vooral informatie over eventuele gezondheidsrisico’s moet je tijdig checken zodat je jezelf en medereizigers preventief kunt laten vaccineren.
Het is goed om daarbij je reisschema in ogenschouw te nemen. Ga je bijvoorbeeld backpacken in Azië, dan zul per land die je bezoekt de gezondheidsrisico’s moeten kennen. Daarnaast is het belangrijk om met de vaccinatiedeskundige jouw reisschema te bespreken.
Voor advies over inentingen voor je reis kan je terecht bij de GGD, een vaccinatiebureau in jouw regio of je huisarts. Informatie over ziekten in tropische landen vindt je bij het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR). Het LCR houdt zich bezig met preventie van ziekte bij reizigers, ook wel reizigersadvisering genoemd.
GGD voor reisvaccinaties en advies
Een van de taken van de GGD is besmettelijke ziekten voorkomen en bestrijden. Bij elke GGD is daarom een vaccinatiebureau aangesloten dat gespecialiseerd is in de risico’s voor jouw gezondheid op reis. Neem contact op met de GGD in jouw regio of woonplaats.
Vaccinatiebureaus
Je kan tevens terecht bij een vaccinatiebureau in jouw regio. De adviezen die deze bureaus geven, zijn gebaseerd op de landelijke richtlijnen van het LCR. De adressen van de vaccinatiebureaus vindt je op de website van het LCR.
Reisvaccinatie huisarts
Er zijn ook huisartsen die op basis van de landelijke richtlijnen van het LCR informatie over ziekten geven en daartegen inenten.
Reisvaccinaties kinderen
Ga je met kinderen op reis naar een land buiten West-Europa? Dan is het raadzaam om extra advies in te winnen over de gezondheidsrisico’s bij kinderen want die kunnen anders zijn dan bij volwassenen. Zo zal er ook worden gekeken welke vaccinaties uit het Rijksvaccinatieprogramma een kind wel of niet heeft gehad.
Vaccinatiebewijs meenemen op reis
Het is verstandig een bewijs van je vaccinaties mee te nemen op reis. Vraag om een vaccinatiepaspoort (geel boekje). Dat kan problemen en onnodige inentingen voorkomen. Je dient er rekening mee te houden dat sommige landen een bewijs van vaccinatie verlangen. Kan je deze niet overleggen, dan kom je het land niet in.
Gezondheidsrisico’s op reis
Veel voorkomende ziekten in tropische landen zijn malaria, knokkelkoorts, legionella, ziekte van Lyme, dysenterie, hepatitis A, worminfectieziekte en geslachtsziekten. Het is belangrijk dat je sommige symptomen kunt herkennen. Kom je terug van vakantie en heb je gezondheidsklachten bezoek dan altijd je huisarts en vertel in welke land(en) je geweest bent.
Zwangerschap en gezondheidsrisico’s op reis
Reizen als je zwanger bent houdt risico’s in. Vooral tijdens de eerste drie maanden van de zwangerschap:
- Veel ziekten kunnen ernstiger gevolgen hebben dan wanneer je niet zwanger bent.
- Gebieden waar (multiresistente) malaria of gele koorts voorkomt, kan je tijdens de zwangerschap beter mijden.
- Ook kan je tijdens de zwangerschap beter afzien van sommige typen reizen. Bespreek dit met het vaccinatiebureau voor je een reis boekt.
- Van alle vaccinaties en middelen tegen malaria moeten voordeel en nut voor de zwangere goed worden afgewogen tegen potentiële schade voor de vrucht.
- Hoewel vliegen veilig is ben je bij veel luchtvaartmaatschappijen niet welkom tijdens de laatste weken van de zwangerschap.
Reizen naar afgelegen gebieden of gebieden met een slechte gezondheidszorg is tijdens de zwangerschap niet verstandig. De kans dat je geen adequate verzorging krijgt als je ziek wordt of als er iets misgaat met uw zwangerschap is te groot.
Reisverzekering met dekking voor medische kosten
Wanneer je tijdens je reis of vakantie advies wilt van een Nederlandse arts, kan je contact opnemen met de alarmcentrale. Hiervoor moet je wel een reisverzekering met dekking voor medische kosten hebben afgesloten.
Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.