Afgelopen zomer heeft de ANWB meer hulp geboden aan vakantiegangers in het buitenland dan vorig jaar. Deze groei (+7%) komt voornamelijk door de stijging van pechhulp aan auto’s en caravans. Meer dan 35.000 auto’s werden afgelopen zomer weer op weg geholpen of teruggebracht naar Nederland. Grotendeels kwamen de hulpvragen uit Frankrijk, Duitsland, Spanje en Italië.
Problemen
De Alarmcentrale van de ANWB heeft een recordaantal van 3.000 huurauto’s in Europa ingezet om gestrande vakantiegangers weer op weg te helpen. Opvallend waren de problemen met (automatische) versnellingsbakken, remmen en koppakkingen. Deze problemen kwamen vooral voor in de Alpenlanden. In de file, zwaar beladen, vaak in combinatie met caravan de berg op. Het vraagt veel van de auto en van de rijvaardigheid van de chauffeur. Soms duurde de reparatietijd langer dan twee werkdagen.
Oorzaak en maatregelen
De groei van de pechhulpverleningen was voor de ANWB geen verassing. Door de economische crisis kozen veel Nederlanders ervoor om hun vakantie in eigen land of in Europa door te brengen en maakte daarbij gebruik van de auto. De ANWB riep mensen dan ook op om voor vertrek de Vakantiecheck te laten doen. Daarbij werd samengewerkt met BOVAG-garages. Daarnaast zette de bond in totaal acht wegenwachten in bij drukke plekken in Frankrijk en Italië om leden ter plekke te helpen.
Personenhulpverlening: dalende tendens
Het aantal personenhulpverleningen vertoont in de belangrijkste Europese vakantielanden Frankrijk, Spanje, Turkije, Oostenrijk, Duitsland en Italië een dalende lijn. Stijgers zijn Portugal, Marokko en Kroatië.
Top vijf letsels
- Fracturen
- Infecties
- Hart- en vaatziekten
- Lichte verwondingen, vergiftigingen en kneuzingen
- Aandoeningen aan de luchtwegen
Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.