Het tweede zomerseizoen in de coronapandemie komt tot een einde. Dat Nederlanders dit jaar meer naar het buitenland afreisden dan vorig jaar, merkte ook alarmcentrale Eurocross Assistance aan het aantal hulpvragen vanuit het buitenland deze zomer.
Er kwamen dit seizoen 37.630 telefoontjes binnen van Nederlandse reizigers in nood, versus 22.152 in 2020. Een flinke stijging. Medische hulpvragen kwamen het meest vanuit Spanje (17%), Frankrijk (13%) en Italië (11%). Botbreuken, maagdarminfecties en blindedarmontstekingen vormden de top drie meest voorkomende meldingen. Opvallend is dat corona gerelateerde hulpvragen vooral afkomstig waren van jongeren en ongevaccineerde ouderen.
“We hebben meerdere jongeren gesproken die positief getest waren tijdens hun vakantie en daardoor vast kwamen te zitten in een hotel. Bij de gemelde ziekenhuisopnames ging het grotendeels om ongevaccineerde ouderen, die met ernstige klachten werden opgenomen en vaak aan de beademing moesten”, aldus Suzan de Wit, woordvoerder van Eurocross. De coronameldingen kwamen vooral uit Europa. In 65 gevallen ging het om een ziekenhuisopname. Vorig jaar waren er 13 corona gerelateerde ziekenhuisopnames.
Camperpech
Van de ruim 37.000 telefoongesprekken gingen er 18.639 over hulp bij pech of een ongeval met een voertuig in het buitenland. De meeste meldingen kwamen uit Frankrijk (30%), Duitsland (19%) en Italië (13%), veel bezochte landen met de auto dit jaar. Startproblemen, een lekke band en kapotte koppeling voerden de boventoon. Bovendien zag Eurocross meer dan een verdubbeling in het aantal meldingen over pech met de camper (32 in 2020 vs. 76 in 2021). Die gingen vooral over motorische mankementen.
“Deze stijging is mogelijk te wijten aan de groeiende populariteit van de camper, die door de mobiliteit en eigen voorzieningen een coronaproof vakantievoertuig is gebleken. Panne met de camper is erg vervelend, omdat dit soort reparaties in het buitenland lang kunnen duren. Bovendien is het aantal vervangende campers om de reis mee te vervolgen schaars. Wij raden een goede motorcheck voor vertrek, met name bij oudere modellen, dan ook ten zeerste aan”, vervolgt Suzan de Wit.
Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.