De alarmcentrale Eurocross Assistance kreeg tussen december 2016 en half april 2017 meer meldingen van wintersporters in nood. In totaal ruim 1400 wintersporters, vorig jaar waren dat er nog zo’n 1300. Mogelijke oorzaken zijn drukke pistes en slechte sneeuwcondities.
Ook in het seizoen 2016/17 waren onderbeen- en enkelbreuken het meest voorkomend letsel, gevolgd door kniebandblessures. Op de derde plek staan breuken van wervels en bekken, op de vierde breuk van schouder en bovenarmen. Hersenschuddingen waren er dit jaar minder, vermoedelijk omdat bijna alle wintersporters een helm dragen. De meeste mensen met letsel konden ter plekke worden geholpen, 90 mensen kwamen via Eurocross met een gipsvlucht naar huis, zo’n 100 met ambulance en tientallen met lijnvluchten.
De grootste piek vond plaats in de voorjaarsvakantie, toen er 500 meldingen binnen kwamen. De meeste telefoontjes kwamen uit Oostenrijk (60%), gevolgd door Frankrijk en Italië.
Risico’s
Nicole Bootsma, arts bij Eurocross: “Er komen bij ons ook steeds meer meldingen binnen van een nierscheur of bekkenbreuk, heftiger dan een beenbreuk. Het risico op dergelijk ernstiger letsel bleek groter dit jaar, mede doordat de sneeuw niet optimaal was. Dat denkt ook de Nederlandse Ski Vereniging die aangeeft dat drukke pistes en skiën op kunstsneeuwpistes leiden tot meer ongevallen. Wij vinden het erg belangrijk dat de Nederlander zich bewust is van deze risico’s en de mogelijke ernstige gevolgen.”
Wij adviseren de wintersporters die deze meivakantie (als laatste) richting een wintersportgebied vertrekken om zich goed voor te bereiden en in ieder geval een helm te dragen.