vragen over
reisverzekeringen? 055-5400408

ANWB: Gemeenten kunnen toeristenbelasting lastig verantwoorden

ANWB: Gemeenten kunnen toeristenbelasting lastig verantwoorden

Veel gemeenten hebben geen zicht op de inkomsten en uitgaven die voor toeristen worden gedaan.

De ANWB nam het afgelopen voorjaar tien gemeenten onder de loep. Slechts drie onderzochte gemeenten kunnen laten zien hoe en waaraan de toeristenbelasting wordt besteed. De andere zeven kunnen dat niet. De ANWB vindt het volstrekt normaal dat gemeentebesturen verantwoording afleggen over de in totaal €162 miljoen die gemeenten jaarlijks innen bij toeristen.

De ANWB dringt er bij de gemeenten op aan om op korte termijn een heldere toelichting op de inning van de toeristenbelasting te publiceren. Zodat toeristen -die deze belasting moeten betalen – precies weten waar ze aan toe zijn.

Uit het onderzoek onder de tien gemeenten blijkt dat de kwaliteit van de informatievoorziening over de toeristenbelasting onder de maat is. Gemeenten als Terschelling, Maastricht en Schouwen-Duiveland vormen daarop een uitzondering. Deze gemeenten verstrekten een uitvoerige toelichting en informeren de burger ook over de belasting.

Een aantal gemeentebesturen besteden inkomsten uit toeristenbelasting ook aan niet-recreatieve doelen. ANWB-leden vinden het echter belangrijk dat de opbrengst van de toeristenbelastingen ten goede komt aan voorzieningen zoals toeristische bewegwijzering, informatievoorziening via de VVV en evenementen. Overigens lopen de inkomsten aan toeristenbelasting per gemeenten nogal uiteen; Amsterdam (€ 35 miljoen), Groningen ( € 1 miljoen), Noordwijk (€ 1,7 miljoen) en Maastricht (€ 2,4 miljoen).

De ANWB heeft overigens in meerdere regio’s in Nederland gekeken hoe het zit met de inning van de toeristenbelasting.

Toeristenbelasting is van oorsprong bedoeld om kosten te dekken die gemeenten maken voor de ontvangst van toeristen. Gemeentebesturen zijn vrij om de hoogte daarvan zelf vast te stellen.

De bevindingen over de tien gemeenten zijn te lezen op www.anwb.nl/toeristenbelasting

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reisverzekeringblog.nl is een merk van EXT Internet Consultancy | Postbus 3101 | 7339 ZG | Apeldoorn | KvK 51738872

EXT is een online bemiddelaar in zorg- en schadeverzekeringen particulier - Wij werken op basis van ‘Execution only’ (afsluiten zonder advies) - AFM vergunningnr: 12047442 - KiFiD aansluitnummer: 300.017739