Bijna zeven op de tien Nederlanders dromen ervan om hun leven in het buitenland voort te zetten. Vooral onder jongeren is deze wens sterk, met maar liefst 77% die interesse toont in een buitenlands avontuur.
Dit fascinerende inzicht komt naar voren uit een onderzoek van bunq, waarin 500 volwassen Nederlanders werden ondervraagd. Om aspirant expats en digitale nomads te ondersteunen in hun keuze, heeft bunq de kosten in 28 Europese hoofdsteden geanalyseerd, kijkend naar aspecten als (co-)werkplekken, openbaar vervoer, huur, voedsel en nutsvoorzieningen. Daaruit blijkt dat steden als Londen, Dublin en Luxemburg de portemonnee flink kunnen belasten, terwijl Boekarest, Boedapest en Athene juist aantrekkelijk geprijsd zijn.
Voor de prijsbewuste digitale nomade is Boekarest de ultieme bestemming, met levenskosten van slechts 935 euro per maand. Boedapest volgt als een sterke tweede met 1.090 euro, terwijl Athene ook verrast met zijn betaalbaarheid (1.191 euro). Aan de andere kant van het spectrum vinden we Londen, de duurste Europese hoofdstad met 3.220 euro per maand, op de voet gevolgd door Dublin, Luxemburg en Kopenhagen.
Wat betreft populaire bestemmingen, Amsterdam is aan de prijzige kant met gemiddelde maandelijkse kosten van 2.386 euro, aanzienlijk hoger dan andere gewilde hoofdsteden zoals Berlijn, Parijs en Rome. Vooral de huurprijzen in Amsterdam zijn aanzienlijk hoger. Echter, in vergelijking met deze steden is Amsterdam relatief goedkoper voor voedsel en (co-)werkplekken.
Er zijn ook eervolle vermeldingen voor meer betaalbare bestemmingen zoals Madrid, Lissabon en Wenen. Voor degenen die koude klimaten niet schuwen, zijn steden als Tallinn, Vilnius en Helsinki zeker het overwegen waard.