vragen over
reisverzekeringen? 055-5400408

Expats lijken op ‘klassieke’ migranten

Consumentenbond blij met betere rechten voor luchtvaartpassagiers

Expats lijken op ‘klassieke’ migranten

Expats worden vaak als een apart type mensen gezien, maar ze lijken in veel opzichten op ‘klassieke’ migranten die tot de middenklasse behoren.

Dat concludeert Marianne van Bochove in haar proefschrift Geographies of Belonging: The Transnational and Local Involvement of Economically Successful Migrants.

Kennismigranten

Beide typen migranten integreren wel in praktische zin, maar vinden het toch moeilijk zich echt in Nederland thuis te voelen. Van Bochove promoveert donderdag 20 september 2012 aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Van Bochove onderzocht kennismigranten uit verschillende landen, onder andere de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Japan en India. Ze vergeleek hun bindingen met die van migranten uit ‘klassieke’ groepen; Surinamers, Turken en Marokkanen met een middenklassenstatus.

Integreren

In tegenstelling tot het beeld van de kosmopolitische expat die probleemloos de wereld rondreist, hebben kennismigranten vaak moeite om zich aan hun nieuwe leefomgeving aan te passen. Integreren lukt meestal wel in praktische zin (op het gebied van wonen, werken en het verenigingsleven), maar net als veel Surinaamse, Turkse en Marokkaanse migranten ervaren kennismigranten Nederland als een tamelijk gesloten gemeenschap en vinden ze het moeilijk om zich hier echt thuis te voelen.

Binding

Omgekeerd moet ook het beeld van de ‘klassieke’ migrant bijgesteld worden. Vaak wordt gedacht dat deze migranten zich in een spagaat bevinden tussen Nederland en het herkomstland. Maar in plaats van met Nederland, voelen veel Surinamers, Turken en Marokkanen zich vooral verbonden met de stad waarin zij wonen. Net als kennismigranten hebben zij bovendien ook bindingen die nationale grenzen overstijgen, bijvoorbeeld gebaseerd op een gedeelde religie, huidskleur of levensstijl.

Van Bochove concludeert dat een selectief migratiebeleid – gericht op het binnenhalen van kennismigranten en het buitensluiten van als kansarm beschouwde migranten – averechts kan werken, omdat veel kennismigranten een voorkeur hebben voor een open samenleving waar ruimte is voor diversiteit.

Bron: persbericht Erasmus Universiteit

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reisverzekeringblog.nl is een merk van EXT Internet Consultancy | Postbus 3101 | 7339 ZG | Apeldoorn | KvK 51738872

EXT is een online bemiddelaar in zorg- en schadeverzekeringen particulier - Wij werken op basis van ‘Execution only’ (afsluiten zonder advies) - AFM vergunningnr: 12047442 - KiFiD aansluitnummer: 300.017739