Dat expats bij terugkeer vaker van baan wisselen dan hun thuisblijvende collega’s is al langer bekend. Maar een onderzoeksteam van Tippie College of Business in de Amerikaanse stad Iowa City heeft nu onderzocht waarom dat zo is. Het blijkt alles te maken te hebben met gebrek aan waardering.
‘Het thuisfront is wellicht niet veranderd, maar voor de repatriant voelt het anders omdat hij zelf is veranderd,’ legt Maria Kraimer, hoofd van het onderzoeksteam, uit. En die wijziging is zo fundamenteel dat de identiteit van de ex-expat verandert. Deze nieuwe identiteit omvat onder andere een nieuwe kijk op hun eigen ambities en carrière.
Identiteitsconflict
Kraimer zegt dat repatrianten vinden dat hun nieuwe identiteit en opgedane kennis hen nog waardevoller maakt dan ze waren voordat ze naar het buitenland vertrokken. En dus ook waardevoller dan collega’s die niet in het buitenland hebben gewerkt. ‘Wanneer ze echter bij terugkomst merken dat hun functie minder verantwoordelijkheid, respect en inkomen oplevert en ook nog minder perspectieven biedt dan de functie van hun thuisblijvende collega, denkt de teruggekeerde expat dat de werkgever zijn buitenlandse ervaring minder waardeert dan hij dat zelf doet.’
Uit het onderzoek blijkt dat de repatriant in een soort identiteitsconflict raakt. Dit zorgt ervoor dat ze bij terugkeer op zoek gaat naar een nieuwe baan. Uit de cijfers blijkt namelijk dat maar liefst 38 procent van de expats binnen een jaar na terugkeer uit het buitenland, vertrekken. Dit ligt veel hoger dan het gemiddelde verloop van 13 procent.
Oplossing
Internationale opdrachten worden vaak toegewezen aan de beste werknemers. Dat velen van hen bij terugkeer een nieuwe baan zoeken, betekent dus ook een substantieel verlies voor werkgevers. Volgens Kraimer kan deze leegloop op twee manieren worden tegengegaan.
Ten eerste moet een multinational al tijdens de uitzending medewerkers beter begeleiden om zo hun band met het thuisfront, en dus ook het bedrijf, in stand te houden. Haar andere tip is om bij terugkeer gebruik te maken van de door werknemers opgedane internationale kennis. Dit kan door ze bijvoorbeeld te betrekken bij het ontwikkelen van de internationale strategie van de onderneming of door ze de werknemers te trainen die binnenkort naar het buitenland vertrekken. Hierdoor maakt het bedrijf duidelijk dat zij de achtergrond van de teruggekeerde werknemer waardeert.
Bron: RNW
Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.