vragen over
reisverzekeringen? 055-5400408

Financiële ramp voor vakantiegangers: Ziekenhuisopname in het buitenland en onvoldoende verzekerd

Allianz Travel Risk Insurance

Allianz Travel Risk Insurance
Allianz kortlopende reisverzekering!

Allianz Global Assistance Alarmcentrale: wereldwijd professionele hulp.

Inclusief bagagedekking voor verlies, diefstal en beschadiging.

Uitgebreide vergoeding van medische kosten.

Kinderen tot en met 4 jaar gratis meeverzekerd.

Gekozen tot beste reisverzekeraar.

Nu vanaf: €0,90 per dag

Wanneer je naar het buitenland gaat voor een vakantie en niet voldoende verzekerd bent voor medisch kosten, kan je zomaar flink in de problemen komen. Bijvoorbeeld omdat je een ziekenhuisnota niet kan voorschieten of men je niet wil helpen zonder een betalingsgarantie.

Ga je naar het buitenland op reis en ben je Nederlands ingezetene dan heb je vrijwel zeker een basiszorgverzekering. Deze vergoedt de spoedeisende medische kosten tot aan het Nederlandse tarief (er is wel een eigen risico van toepassing). Kosten die voortvloeien uit risicovolle activiteiten worden doorgaans niet (volledig) vergoed.

Ziekenhuis in het buitenland

Reisverzekering voorkomt hoge ziekenhuisrekening tijdens vakantie
Reisverzekering voorkomt hoge ziekenhuisrekening tijdens vakantie

Neem bij een ziekenhuisbezoek of ziekenhuisopname altijd eerst contact op met de alarmcentrale van je zorgverzekeraar of reisverzekeraar. Zij kunnen je laten weten of mogelijke kosten onder de dekking van je verzekering vallen. Ook kunnen zij beoordelen of het ziekenhuis waar je naar toe wil, wel betrouwbaar is.

Wanneer je onverwacht in het ziekenhuis belandt in het buitenland, moet je een aantal zaken regelen:

  • Informeer je familie in Nederland.
  • Bel de alarmcentrale van je reisverzekeraar of zorgverzekeraar.
  • Neem contact op met je  reisorganisatie.
  • Als je niet in staat bent dit te doen, kan de Nederlandse ambassade je hierbij helpen.

Ziekenhuisopname zonder verzekering

Mocht je in het buitenland terechtkomen en geen sluitende verzekering hebben voor medische kosten dan is de kans groot dat het ziekenhuis je pas helpt als er een betalingsgarantie komt. Dat kan zijn een creditcard met voldoende financiële ruimte, een bankgarantie of iemand die garant staat voor de betaling.

Je kan niet voor geld of een lening aankloppen bij de Nederlandse ambassade. Wel kan de ambassade jouw familie in Nederland vragen om geld over te maken. Bedenk wel dat sommige ziekenhuizen jouw paspoort als onderpand zullen eisen indien je niet verzekerd bent. Je krijgt je paspoort dan pas terug als de ziekenhuisrekening volledig voldaan is.

Let op: De Nederlandse ambassade betaalt nooit een ziekenhuisrekening en staat ook niet garant voor een betaling. Het is de verantwoordelijkheid van de reiziger zelf om er voor te zorgen voldoende verzekerd te zijn tegen medische kosten in het buitenland.

Ziekenhuisopname maar onvoldoende verzekerd

Stel je komt in een buitenlands ziekenhuis terecht en je hebt alleen een basis zorgverzekering en geen reisverzekering met dekking voor medisch kosten. In dat geval zal je zorgverzekeraar de kosten betalen tot aan het geldende tarief in Nederland. In sommige vakantielanden (bijvoorbeeld Turkije, Spanje, Frankrijk, Griekenland en Zwitserland) kunnen de ziektekosten zeer hoog zijn. Hieronder als voorbeeld een vergelijking van de kosten en het verschil met het Nederlands tarief, ook wel Diagnose Behandel Combinatie (DBC) genoemd:

  • Migraine in Hurghada, Egypte: €651,-. In Nederland kost dit €213,-
  • Buikgriep in Spanje: €8.000. Dat kost in Nederland: €1.934,-
  • Gebroken been in Antalya, Turkije: €16.900,- De kosten in Nederland: €6.340,-
  • Schouder uit de kom in Oostenrijk: €4.000. De nota in Nederland: €2.000,-
  • Bezoek aan Spoedeisende Hulp in Miami, VS: €53.000. In Nederland kost datzelfde tussen de €500 en €10.000 euro afhankelijk van de diagnose.

Heb je geen aanvullende verzekering of een reisverzekering met dekking voor medische kosten, dan moet je zelf het verschil bijbetalen.

Let op: In veel landen zoals Thailand, Turkije, Griekenland en Brazilië, wordt je opgenomen in prive-klinieken omdat de staatsziekenhuizen niet aan onze westerse normen voldoen. De kosten voor deze klinieken zijn vaak vele malen hoger dan in Nederland.

Ziekenhuisopname met verzekering

Heb je wel een reisverzekering met dekking voor medische kosten dan is een telefoontje naar de alarmcentrale voldoende. Zij nemen direct contact op met het ziekenhuis en staan garant voor de betaling van de rekening. Een arts verbonden aan de alarmcentrale zal jouw opname volgen en overleggen met de buitenlandse artsen. Indien het beter is dat je in een ander ziekenhuis of Nederland zal worden behandeld zal hiervoor worden gezorgd. Alle kosten worden dan vergoed vanuit de reisverzekering.

Let op: Moet je in het buitenland worden opgenomen in het ziekenhuis, maar is er geen acuut levensgevaar dan heb je eerst toestemming nodig om eventuele kosten te maken. Bel vooraf de alarmcentrale van je reisverzekeraar.

Dure buitenlandse ziekenhuizen of priveklinieken

Als je op vakantie gaat naar het buitenland, ben je meestal verzekerd verzekerd voor zorg. Welke medische zorg je kan krijgen, hangt af van het land waar je op vakantie bent. Ook de vergoeding van zorgkosten hangt daarvan af. Soms dekt jouw zorgverzekering bepaalde kosten niet of niet helemaal. Dan heb je een reisverzekering nodig.

Ga je naar een land waar de medische zorg duurder is dan in Nederland of waar dure privé klinieken zijn? Dan is het verstandig bij je reisverzekering ook medische kosten mee te verzekeren.

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reisverzekeringblog.nl is een merk van EXT Internet Consultancy | Postbus 3101 | 7339 ZG | Apeldoorn | KvK 51738872

EXT is een online bemiddelaar in zorg- en schadeverzekeringen particulier - Wij werken op basis van ‘Execution only’ (afsluiten zonder advies) - AFM vergunningnr: 12047442 - KiFiD aansluitnummer: 300.017739