vragen over
reisverzekeringen? 055-5400408

Hoe pin ik veilig tijdens mijn vakantie?

pinpasfraude

pinpasfraude

Pinpasfraude is een groeiend probleem. Grote aantallen criminelen houden zich bezig met het skimmen van bankpasjes. Door de gebrekkige beveiliging is de West-Europese pinpas erg populair.

Vooral ook in het buitenland moet je alert zijn. Je moet er toch niet aan denken dat al jouw gespaarde vakantiegeld, in één klap wordt uitgegeven door een fraudeur. Omdat toeristen vaak de taal niet spreken van het vakantieland, zijn zij wel vaak een makkelijke prooi voor pinpasfraude.

Skimming komt steeds vaker voor

Skimmen is de afgelopen jaren erg populair geworden. Het is een vorm van betaalpasfraude, waarbij criminelen de magneetstrip van een pas kopiëren en de pincode bemachtigen op het moment dat er een betaaltransactie wordt verricht. Wanneer je de pas in een betaalautomaat doet wordt deze gekopieerd met een magnetische strip. Deze strip is voor het oog niet zichtbaar. Vervolgens wordt er met een minicamera de pincode afgekeken. Een andere manier om de pincode af te lezen is en doorzichtig elektronisch matje dat onder het toetsenbord van de geldautomaat wordt geïnstalleerd. Op deze manier kunnen fraudeurs geld opnemen en betalen in binnen- en buitenland met jouw pas.

Nieuwste trend: kopieermachine kleiner dan de hand

De nieuwste trend op het gebied van pasfraude is een apparaatje zo groot als een aansteker dat horecapersoneel gebruikt. Met één beweging halen zij een creditcard door het apparaat en kopiëren op die manier de gegevens. Het apparaat is vooral populair in de toeristengebieden, zoals Spanje, Turkije en Marokko.

Waar moet je op letten?

Om zo veilig mogelijk te betalen in het buitenland, is het verstandig altijd goed op te letten bij het pinnen van geld bij een geldautomaat. Bij een geldautomaar let je op de volgende aspecten:

 • Controleer de gleuf waar de bankpas ingaat. Zit deze goed vast?
 •  Hangen er minicamera’s? Wanneer je ineens een bakje met folders naast de pinautomaat ziet staan, kan het ook goed zijn dat hier camera’s in zijn verborgen.
 • Kijk of het toetsenbord waarop de pincode wordt ingetoetst goed vast zit en niet omkrult. Is dit wel het geval, dan zal hier waarschijnlijk een electronisch matje onder geinstaleerd zijn om je pincode af te lezen.
 • Controleer altijd of anderen niet kunnen zien welke pincode je intoetst. Bijvoorbeeld vanaf een verhoging, via spiegels of op een andere manier. Maak geen gebruik van de automaat als omstanders of andere wachtenden kunnen zien welke pincode je intoetst.
 • Scherm de cijfertoetsen van de automaat altijd zo veel mogelijk af met je lichaam of hand.
 • Maak nooit gebruik van ‘behulpzame’ personen bij een automaat. In het buitenland werken automaten vaak anders dan in Nederland, maar probeer er toch zelf uit te komen hoe deze werkt.
 • Laat je niet afleiden tijdens het pinnen. De oude tientjestruc (iemand attendeert je erop dat je geld op de grond hebt laten vallen) komt nog altijd veel voor. Wanneer je door iemand aangesproken wordt dat je iets hebt laten vallen, kun je dit altijd na het pinnen oprapen.
 • Als de geldautomaat je pinpas ‘inslikt’ zonder dat je de reden kent of als de pinpas blijft steken, ga dan niet weg van de automaat en ga niet in op ‘hulp’ van anderen. Neem direct contact op via het meldnummer op de waarschuwingssticker van de geldautomaat en vraag of men uw pinpas direct wil blokkeren of volg de instructies op het scherm van de geldautomaat.
 • Probeer altijd samen met iemand naar de pinautomaat te gaan. Wanneer er iets mis gaat kan er één iemand bij de automaat wachten en de ander hulp halen.
 • Haal altijd zelf de pinpas door de kaartlezer. Ook in winkels, benzinestations en in de horeca moet u hier alert voor zijn. Wanneer er echt geen andere mogelijkheid is, zorg er dan voor dat je de pinpas niet uit het oog verliest.
 • Pin bij voorkeur bij een automaat van een bank die op dat moment open is. Is dat niet mogelijk, probeer dan in een gebouw te pinnen. Hier is vaak meer toezicht en worden de automaten vaker gecontroleerd.
 • Probeer tijdens je vakantie af en toe je rekening te checken. Het is niet het eerste waar je bezig mee wilt zijn op vakantie, maar wel erg belangrijk om fraude te ontdekken.

Betalen zonder pincode, riskant maar is mogelijk

In een aantal landen kun je in verschillende winkels pinnen zonder je pincode te gebruiken. Frankrijk spant de kroon, maar ook in Turkije, Spanje, Italië, België, Engeland, Duitsland, Kroatië, Zweden en Noorwegen is dit mogelijk.

Je hoeft alleen je pas door te halen en op ‘ja’ te drukken om het bedrag goed te keuren. De winkelier laat je een handtekening zetten en vraagt in sommige gevallen om een identiteitsbewijs.

Het is hier dus heel makkelijk om te frauderen met een pinpas. Wanneer je een nieuwe pinpas aanvraagt, voorzie je deze vaak niet direct van een handtekening. Een pas zonder handtekening is voor een dief dus gemakkelijk te gebruiken. Hij zet een zelf verzonnen handtekening op de kaart en kan vervolgens zijn slag slaan. Een pas van een handtekening voorzien is in deze situatie ook niet de beste oplossing, want deze kunnen fraudeurs nog altijd namaken. Zet er liever op ‘Ask ID’. Zo moet een pasdief zich identificeren en kan hij geen valse handtekening zetten. Maar het is de vraag of de winkelier de tekst ziet, want in veel winkels wordt zelfs de handtekening niet nagekeken!

Gaat het mis? Direct je pas blokkeren

Wanneer je merkt dat er toch gefraudeerd is met je pas, dien je direct contact op te nemen met je bank. Deze zal de pas meteen blokkeren om grotere schade te voorkomen. Zorg dus altijd dat je het meldnummer van de bank binnen handbereik hebt.

Vergeet ook geen aangifte te doen bij de politie aldaar en vraag altijd een schriftelijke verklaring. Dit is een belangrijks bewijsstuk.

Als oplichters een geldautomaat te pakken hebben genomen krijgt de consument doorgaans zijn/haar geld altijd netjes terug, omdat banken hiervoor verzekerd zijn. Er geldt soms wel een eigen risico van circa € 150,-. In geval van skimming wordt een eigen risico doorgaans niet gevraagd van de consument. Je krijgt dan meestal het gehele bedrag vergoed. Check hiervoor de voorwaarden van je bank. De bank gaat er echter wel vanuit dat je zorgvuldig om bent gegaan met je pas en je pincode. Is dit niet het geval, dan kan het zijn dat je geen vergoeding krijgt.

Geen pinpas: noodgeld of voorschot via je bank

Zorg ervoor dat je naar het buitenland altijd meerdere betaalmiddelen meeneemt. Bewaar al je passen, reischeques en contant geld niet bij elkaar in een portemonnee. Zo spreidt je de risico’s en raak je niet alles in één keer kwijt.
Wanneer je niet beschikt over een ander betaalmiddel, dan bieden de meeste banken de mogelijkheid om noodgeld te ontvangen op het vakantieadres. Je belt met je eigen bank en geeft je paspoort- of rijbewijsnummer door. Deze wordt vermeld op de betalingsopdracht. Vervolgens kun je het geld ophalen bij een betalingskantoor.

Je kunt vanwege de risico’s in sommige landen niet gebruik maken van deze service in: Cuba, Myanmar, Iran, Noord-Korea, Sudan en Syrië. Voor sommige landen gelden afwijkende limieten en/of aanvullende regels.

ABN AMRO biedt de Stand-By Service voor dit soort noodsituaties. Hiervoor dien je je online aan te melden of bij één van de vestigingen. Pas dan kun je gebruik maken van een spoedoverboeking in het buitenland.

Bij de Rabobank kun je altijd een voorschot krijgen van maximaal € 2.500. Je kunt het geld ophalen bij een plaatselijk betaalkantoor.

Bij de ING wordt het overigens een lastiger verhaal. Alleen wanneer je beschikt over een zogenaamd RoyaalPakket biedt de ING je gratis een service aan om tot € 2.000,- ‘Emergency Cash’ te ontvangen. Wanneer je niet beschikt over dit uitgebreide pakket, dien je voor deze service te betalen. Dit varieert van € 9,50 bij het opnemen van een bedrag van € 50,-, tot maar liefst € 76,- bij het opnemen van € 2.000,-. In dit geval kun je dus beter een extra pas aanvragen voor noodgevallen.

Risicolanden voor pinpasfraude

Op het eiland Isla Margarita bij Venezuela, Brazilië, de Dominicaanse Republiek en sommige landen in Azië, zoals Thailand, komt pinpasfraude zoveel voor, dat het vaak niet eens verstandig is om daar te pinnen. Een veel toegepaste truc op Isla Margarita: een lokale man roept naar een toerist die net klaar is met pinnen dat hij zijn transactie niet heeft afgesloten. ‘Geef uw pinpas maar, ik help u wel.’ De man haalt snel de magneetstrip door een kopieerapparaatje; de pincode is dan al afgekeken. Ook zijn lokale dieven soms zo brutaal zich voor te doen als bankmedewerkers die naast de pinautomaat staan om pinners te helpen.

In dit soort gevallen is het dus verstandiger om contact geld of reischeques mee te nemen naar je bestemming. Deze middelen kun je tot een bepaald bedrag verzekeren bij je reisverzekering. Zorg voordat je op reis gaat dat je hier goed voor verzekerd bent en kijk na tot welk bedrag dit is.

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reisverzekeringblog.nl is een merk van EXT Internet Consultancy | Postbus 3101 | 7339 ZG | Apeldoorn | KvK 51738872

EXT is een online bemiddelaar in zorg- en schadeverzekeringen particulier - Wij werken op basis van ‘Execution only’ (afsluiten zonder advies) - AFM vergunningnr: 12047442 - KiFiD aansluitnummer: 300.017739