Voor medicijnen die onder de Opiumwet vallen, moet je een Schengenverklaring of een medische verklaring aanvragen. Dit hangt af van het land waar je naar toe gaat. Opiaten zijn bijvoorbeeld slaapmiddelen, sterke pijnstillers, ADHD-medicijnen of medicinale cannabis.
Denk er aan dat het medicijnpaspoort geen geldig reisdocument is. Maar wel handig om mee te nemen als je zorg nodig hebt in het buitenland.
Informatie over medicijnen Opiumwet
Vraag je apotheker welke medicijnen onder de Opiumwet vallen. Of kijk in lijst 1 en 2 van de Opiumwet met de werkzame stoffen van medicijnen.
- Op lijst I staan bijvoorbeeld zware pijnstillers en Ritalin.
- Op lijst II staan bijvoorbeeld slaap- en kalmeringsmiddelen.
Schengenverklaring of medische verklaring voor medicijnen
Reis je met opiaten naar een Schengenland? Dan moet je een Schengenverklaring aanvragen bij het CAK. De verklaring is 30 dagen geldig. Je hebt meerdere verklaringen nodig als de periode langer is. De data moeten op elkaar aansluiten. Gaat de reis door verschillende Schengenlanden, dan is maar één verklaring nodig. Je mag daarop maximaal vier landen noemen.
Voor landen buiten het Schengengebied heb je een medische verklaring nodig. De verklaring is voor 1 jaar geldig. De medische verklaring is ook geldig in Schengenlanden waar je doorheen reist om bij jouw eindbestemming te komen. Een voorbeeld van een medische verklaring vindt je op de website van het CAK.
Op de website van het CAK vindt je ook een overzicht met landen. Hier kan je het land van jouw bestemming opzoeken en welke verklaring je nodig hebt. Voor sommige landen moet je bijvoorbeeld een medische verklaring nog laten legaliseren. En soms moet je contact opnemen met de ambassade van een land voor aanvullende regels.
Medicijnpaspoort geen geldig reisdocument
Het medicijnpaspoort is geen reisdocument, maar geeft wel inzicht in welke medicijnen je gebruikt. Of waar je allergisch voor bent. Dit is handig als je in het buitenland een apotheek of arts bezoekt. Jouw huisarts, apotheek of specialist geeft het document af.
Het medicijnenpaspoort wordt ook wel geneesmiddelenpaspoort of Europees Medisch Paspoort genoemd.
Medicijnen? Zorg voor de originele verpakking
Neem medicijnen altijd mee in de originele verpakking van de apotheek met etiket. Dan is duidelijk dat het om een geneesmiddel gaat en niet om drugs.
Zorg als je lang naar het buitenland gaat ook voor een passende reisverzekering.
Bron: Rijksoverheid.nl
Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.