Veel Nederlanders krijgen in deze maand hun jaarlijkse vakantiegeld. Ruim 60% van de ontvangers is van plan het extraatje uit te geven. Dit is vrijwel evenveel als vorig jaar. Binnen die groep is wel een kleine verschuiving: iets meer mensen gaan het vakantiegeld aan vakantie besteden en niet aan andere zaken, zo blijkt uit een onderzoek van het economisch bureau van de ING.
Dat is niet verrassend, nu het steeds beter gaat met de economie, de werkloosheid afneemt en de meeste mensen meer te besteden hebben dan vorig jaar. Wel is er een verschil tussen jongeren en ouderen. Jongeren kiezen er iets vaker voor om het vakantiegeld te sparen dan ouderen. Zij hebben over het algemeen flink lagere buffers dan ouderen, ook omdat zij veel last hebben gehad van de magere economische jaren die achter ons liggen. Het ontvangen vakantiegeld kan helpen die buffers aan te vullen. Sparen wordt voor jongeren bovendien belangrijker, nu zij meer eigen geld mee moeten brengen wanneer zij een eigen woning willen kopen.
Zo’n twee op de drie vakantiegangers hebben de zomervakantie inmiddels geboekt. Zij hebben wellicht geprofiteerd van vroegboekacties of waren er vroeg bij vanwege de beperkte capaciteit in het hoogseizoen. De meeste respondenten uit de resterende groep geven aan kort voor vertrek hun vakantie te zullen boeken. Dit kan aantrekkelijk zijn vanuit financieel oogpunt, omdat ze zo kunnen anticiperen op last minute-aanbiedingen. Voorwaarde hierbij is wel dat ze flexibel zijn voor wat betreft locatie en/of vakantieperiode.
Jaarlijks wordt naar schatting zo’n 25 miljard euro (bruto) aan vakantiegeld uitgekeerd. Nu consumenten iets vaker zeggen het geld te gaan besteden aan vakanties en minder aan andere bestedingen, heeft dit een klein neerwaarts effect op de Nederlandse economie. Dat komt omdat de uitgaven die we doen voor de zomervakantie uiteindelijk voor een belangrijk deel in het buitenland plaatsvinden. Denk bijvoorbeeld aan overnachtingskosten, eten en drinken, en excursies ter plaatse.
Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.