Luchtvaartmaatschappijen hebben de bagageafhandeling in 2015 enorm verbeterd. De foutieve bagageafhandeling is met 10,5% afgenomen en daarmee het laagste ooit gemeten, zo meldt SITA.
De focus van de luchtvaartsector om de bagageafhandeling te verbeteren, heeft zijn vruchten afgeworpen. Volgens het SITA Baggage Report 2016 was er in 2015 bij 6,5 op de 1000 koffers een probleem met de bagageafhandeling. Dit is 10,5% minder dan in 2014,
Deze verbetering is bijzonder omdat het aantal vliegtuigpassagiers nog altijd stijgt en dus druk zet op de infrastructuur van de luchtvaart, inclusief de bagageafhandeling. Vorig jaar reisden meer dan 3,5 miljard passagiers met het vliegtuig en dat aantal zal blijven groeien.
Vooral het traceren van zoekgeraakte koffers door luchtvaartmaatschappijen kan dankzij de moderne technologie nog wel beter, door bijvoorbeeld permanente elektronische labels beschikbaar te maken, die de passagier elke reis voorziet van het vluchtschema via een mobiele app. Een goedkopere variant is het thuis printen van bagagelabels, aldus SITA.
Het is niet verwonderlijk dat de luchtvaartmaatschappijen zich inzetten om het zoekraken van bagage te voorkomen. Het opsporen of vergoeden van de vermiste bagage in 2015 is een bedrag van 2,3 miljard dollar gemoeid.
Steeds meer luchthavens bieden een selfservice bagageafgifte, waarbij de passagier zelf het bagagelabel print en de koffer inlevert. Dit is mogelijk bij 40 procent van de luchtvaartmaatschappijen en luchthavens wereldwijd, inclusief KLM en Schiphol. De verwachting is dat dit percentage in 2018 zal zijn gestegen tot 75 procent.
Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.