De Nederlandse vakantie-bestedingen in Turkije, Griekenland en Zwitserland zijn in het eerste halfjaar van 2016 sterk teruggelopen in vergelijking met dezelfde periode in 2015. De sterk teruglopende bestedingen in Griekenland en Turkije gaan samen met een afnemend aantal Nederlandse reizigers naar deze landen.
In het geval van Zwitserland is niet het aantal reizigers afgenomen, maar is de duur van het vakantieverblijf ingekort. Dat meldt CBS.
Gelijktijdig met de terugloop van Nederlandse reisbestedingen in Turkije, Griekenland en Zwitserland groeiden de uitgaven in Oostenrijk, Spanje, Frankrijk en Duitsland. De terugloop van de bestedingen bij de eerste drie landen (-140 miljoen euro) is in euro’s ongeveer gelijk aan de toename bij de laatstgenoemde vier landen (+132 miljoen euro). De totale reisuitgaven van Nederlanders in het buitenland waren in het eerste halfjaar van 2016 een fractie lager dan in het eerste halfjaar van 2015 (5,2 om 5,3 miljard euro).
Sinds begin 2015 is de Zwitserse frank een stuk duurder (in euro’s) dan in de jaren ervoor. Turkije wordt de laatste jaren geteisterd door terroristische aanslagen en recentelijk door binnenlandse onrust. De Griekse kust vormt het toneel van de vluchtelingencrisis.
Bestedingen in Turkije en Griekenland laagste niveau in tien jaar
De Nederlandse reisbestedingen in Turkije bevinden zich op het laagste niveau in tien jaar tijd. Ze kwamen met 81 miljoen euro in het eerste halfjaar van 2016 voor het eerst onder de 100 miljoen uit. In het eerste halfjaar van 2012 werd er nog meer dan twee keer zoveel besteed. Ook de bestedingen in Griekenland liggen op het laagste niveau in tien jaar. In 2015 was het nog 195 miljoen euro en nu 122 miljoen. De bestedingen in Zwitserland waren sinds 2006 slechts één keer lager.
Meeste uitgaven in Duitsland
Qua Nederlandse reisbestedingen in het buitenland zijn Griekenland, Turkije en Zwitserland relatief kleine spelers. Ook dalen de drie landen niet of nauwelijks in de rangschikking van belangrijkste reisbestemmingen. Griekenland gaat van acht naar tien, Turkije van tien naar elf en Zwitserland blijft op de twaalfde plek. Duitsland blijft met afstand de belangrijkste reisbestemming. Bijna een kwart van alle buitenlandse reisbestedingen wordt in Duitsland gedaan. Daarna volgen Spanje, Frankrijk, België en Oostenrijk.
Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.
Er is één reactie