vragen over
reisverzekeringen? 055-5400408

Overlijden tijdens vakantie of reis in het buitenland

Overlijden tijdens vakantie of reis in het buitenland Een mooie reis maken of op vakantie gaan naar het buitenland is voor veel mensen een positieve ervaring. Maar soms kan het ook verkeerd aflopen. Een reisgenoot of familielid kan tijdens de reis overlijden, bijvoorbeeld als gevolg van een ongeluk of ziekte. In dit blog lees je meer over wat er in zo’n situatie allemaal moet gebeuren.

Als het overlijden een gevolg is van een ongeluk of misdrijf, dan moet de politie gewaarschuwd worden. Er vindt vaak een autopsie plaats. Dat is een lichamelijk onderzoek naar de doodsoorzaak, uitgevoerd door een arts. Als iemand in het ziekenhuis overlijdt, is er al een arts aanwezig die direct de doodsoorzaak kan vaststellen. Voordat het lichaam wordt overgebracht naar Nederland, moet het duidelijk zijn waaraan iemand is overleden.

Instanties inschakelen

Er zijn een aantal instanties die op de hoogte moeten worden gebracht van het overlijden. Dit is in ieder geval de Nederlandse ambassade of het consulaat. Als deze er niet is, kan het ook een ambassade van een ander EU-land zijn die er vertegenwoordigd zit. Het overlijden moet ook geregistreerd worden bij een lokale autoriteit, zoals een gemeentehuis. Deze overhandigt een overlijdensakte. De buitenlandse overlijdensakte is ook geldig in Nederland. Deze moet dan wel de noodzakelijke legalisaties bevatten.

Had de overledene een reisverzekering, dan schakelt de ambassade de alarmcentrale van de verzekering in. De reisverzekeraar zorgt ervoor dat het lichaam naar Nederland wordt overgebracht (repatriëring) en betaalt ook de kosten. Had de overledene geen reisverzekering maar wel een uitvaartverzekering, dan worden de kosten voor het overbrengen van het lichaam van het buitenland naar Nederland daaruit vergoed. De uitvaartverzekeraar regelt dan de overbrenging van het lichaam naar Nederland.

Medewerkers van de ambassade of het consulaat proberen nabestaanden zo goed mogelijk te steunen. Zij houden contact met hen totdat de overledene naar Nederland is overgebracht. Het kan in sommige gevallen een tijd duren voordat het lichaam van de overledene wordt vrijgegeven. Als er sprake is van een misdrijf dan kan de ambassade dit niet zelf onderzoeken. Dat kan alleen de politie doen.

Overbrenging naar Nederland

De lokale begrafenisondernemer balsemt het lichaam en maakt het klaar voor vervoer. Daarnaast geeft hij een verklaring af waarin staat dat er is voldaan aan alle wettelijke voorschriften voor het vervoer. Een lokale autoriteit, zoals een gemeentehuis, versterkt op basis daarvan een laisser-passer. Dit is een document dat nodig is om het lichaam van de overledene terug naar Nederland te brengen.

De lokale begrafenisondernemer neemt contact op met de luchtvaartmaatschappij en zorgt dat het lichaam op de luchthaven komt. De nabestaanden in Nederland vragen een uitvaartondernemer het lichaam na arriveren op de luchthaven op te halen waarna vervolgens de uitvaart in Nederland kan plaatsvinden.

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.

Er is één reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reisverzekeringblog.nl is een merk van EXT Internet Consultancy | Postbus 3101 | 7339 ZG | Apeldoorn | KvK 51738872

EXT is een online bemiddelaar in zorg- en schadeverzekeringen particulier - Wij werken op basis van ‘Execution only’ (afsluiten zonder advies) - AFM vergunningnr: 12047442 - KiFiD aansluitnummer: 300.017739