Jaarlijks raken vele Nederlanders geblesseerd of gewond tijdens de wintersportvakantie. De gipsvluchten zijn daar een sprekend voorbeeld van. Het is daarom van belang om te weten welke preventieve maatregelen een wintersporter zelf kan nemen.
Veiligheid in de sneeuw
Er zijn een aantal basisregels die je zeker moet kennen:
- Zorg voor een goede lichamelijke conditie voordat je op skivakantie gaat.
- Doe een warming up voor je gaat skiën.
- Draag een helm.
- Gebruik goed materiaal.
- Ken de piste regels.
- Sluit een goede reisverzekering af.
Piste regels
Om de risico’s te beperken zijn er bepaalde regels die je als wintersporter moet kennen en waar je je aan moet houden. Zo kunnen jij en andere wintersporters optimaal genieten van een veilige wintersport. Wij hebben deze regels voor je op een rij gezet:
1. Houd rekening met anderen
Meestal ben je niet alleen op de piste, hou rekening met anderen! Iedereen op de piste dient ervoor te zorgen dat anderen niet in gevaar worden gebracht of dat hen schade wordt toegebracht.
2. Beheers je snelheid
Hou je snelheid inde gaten. Pas je bewegingen en snelheid aan je eigen capaciteiten aan. Let daarbij ook op de toestand van de piste, de weersomstandigheden en de aanwezigheid van andere wintersporters. Skien is net autorijden. Kijk vooruit en anticipeer op situaties die voor je plaats vinden.
3. Kies een veilig spoor
Wanneer een skiër of snowboarder een ander van achteren nadert, moet hij zijn spoor zo kiezen dat hij een voor hem bewegende skiër of snowboarder niet in gevaar brengt.
4. Kijk uit bij overtseken en invoegen
Een skiër of snowboarder die zich (weer) op de piste wil begeven, een piste wil kruisen, of tegen de helling op wil bewegen, moet opletten dat hij zichzelf of anderen daarbij niet in gevaar brengt.
5. Haal voorzichtig in
Inhalen is toegestaan van boven of beneden, van links of rechts, maar uitsluitend op een afstand die de gepasseerde skiër of snowboarder voldoende ruimte laat voor al zijn bewegingen.
6. Sta niet zomaar stil op de piste
Wil je stilstaan, doe dit dan aan de rand van de piste op een plek waar je jezelf en anderen niet in gevaar brengt.
7. Loop langs de kant van de piste
Moet je klimmen of te voet afdalen, doe dat dan alleen aan de zijkant van de piste.
8. Houd je aan de borden
Iedere skiër of snowboarder moet zich aan de pistemarkeringen en waarschuwingstekens houden.
9. Verleen hulp bij ongelukken
Het is de plicht van elke skiër of snowboarder om hulp te bieden bij ongevallen.
10. Legitimatie verplicht
Elke skiër of snowboarder moet bij ongevallen zijn naam en adres uitwisselen met betrokkenen van een ongeluk, ongeacht of hij zelf verantwoordelijk is.
Met deze tips wordt je wintersportvakantie nog leuker. Ze klinken misschien logisch, maar we willen ze toch nog even benadrukken:
- Zorg ervoor dat je fit bent. Bereid je tijdig fysiek voor om blessures te voorkomen.
- Een goede warming-up is het halve werk! Je bent en voelt je namelijk echt veiliger wanneer je goed in vorm bent.
- Zorg er voor dat je het juiste materiaal hebt. Laat je bindingen altijd en alleen door een professional instellen en/of aanpassen.
- Pistes zijn er om af te dalen, de speciale funparks zijn er voor trucs en sprongen.
- Let op! Pistebulleys zijn ook overdag actief om de pistes te prepareren. Geef ze de ruimte en blijf er zover mogelijk vandaan.
- Neem geregeld een welverdiende pauze.
- Let in de lift op het stoplicht! Beugels sluiten bij rood en mogen voor het uitstappen pas geopend worden als het licht groen is.
- Wil je toch buiten de pistes? Doe dat dan alleen onder begeleiding van een daarvoor bevoegde skileraar.
- Ski je in een groep? Sluit dan zodra jullie een stop maken onderaan het rijtje aan, zo voorkom je een botsing met domino-effect met de groep.
- Check welk lawineniveau er heerst en anticipeer daarop.
- Ski alleen daar waar je je veilig en prettig voelt.
- Inhalen mag maar zorg voor voldoende ruimte.
- Alcohol en verkeer gaan niet samen. Dat geldt natuurlijk ook op de piste.
Zorg voor een goede reisverzekering met wintersportdekking!
Ondanks het toepassen van de bovenstaande adviezen kan er natuurlijk altijd wat gebeuren. Al ben je zelf nog voorzichtig je kan ook op de piste in botsing komen met andere skiër. Daarom is het raadzaam de juiste reisverzekering af te sluiten. Naast de wintersportdekking is ook de dekking voor medische kosten van belang. Je voorkomt hiermee onaangename financiële verrassingen, bijvoorbeeld omdat je zorgverzekeraar niet al jouw medische kosten vergoed.
Je hebt al een kortlopende wintersportverzekering van Allianz Global Assistance met dekking voor medische kosten en ongevallen, voor slechts € 3,00 per dag.
Allianz Global Assistance wintersportdekking
De wintersportdekking van Allianz Global Assistance kent een vergoeding voor je wintersportuitrusting: eigen of gehuurde ski’s of snowboards inclusief bindingen, skistokken en skischoenen. De vooruitbetaalde maar niet benutte skipassen, -huur en -lessen, als je niet meer kan skiën door ziekte of ongeval. De kosten van het huren van vervangende ski’s en/of skischoenen indien de eigen ski’s en/of skischoenen gestolen of onherstelbaar beschadigd zijn. Bij Allianz Global Assistance zijn ook bijzondere wintersporten meeverzekerd zoals ijsklimmen, skeleton, bobslederijden, ijshockey, speedskiën, speedraces, skijöring, skispringen, skivliegen, figuurspringen bij freestyle-skiën, ski-alpinisme, paraskiën en heliskiën.
Wintersport reisverzekering met medische kosten
Vergeet niet om ook de dekking medische kosten aan te vinken al je gaat wintersporten. Misschien denk je waarom moet ik op wintersport een reisverzekering met medische kosten afsluiten? Ik heb toch een basis zorgverzekering die ook in Europa geldig is? De reden hiervan is dat je zorgverzekering de medisch noodzakelijke kosten die je in het buitenland maakt wel vergoedt, echter tot een bepaald maximum. Een zorgverzekeraar kijkt daarbij naar de tarieven zoals die in Nederland gelden. Daarnaast vergoeden zorgverzekeraars sommige extra kosten niet. Bijvoorbeeld wanneer een reddingsteam in een helikopter de skiër van een berghelling redt. Of als je met een banaan van de piste moet worden vervoerd. Maar ook als een wintersporter met een gipsvlucht terug naar Nederland moet.
Privé-kliniek
Wanneer je in Oostenrijk op de piste gewond raakt, wordt je vaak naar een privé-kliniek gebracht. De kosten voor medische zorg zijn dan meestal hoger dan in een ziekenhuis in Nederland. Ook in Zwitserland en Frankrijk worden hogere medische kosten gerekend voor een behandeling zoals een botbreuk. Om te voorkomen dat wintersporters met dit soort extra kosten geconfronteerd worden, is het verstandig om altijd een reisverzekering met wintersportdekking en dekking voor medische kosten af te sluiten. Heb je tijdens je wintersport in het buitenland hogere medische kosten gemaakt, dan betaalt je reisverzekering dat extra gedeelte. Bij het afsluiten van een reisverzekering voor je skivakantie moet je wel aangegeven dat je medische kosten in het buitenland gedekt wilt hebben.
Liever een doorlopende reisverzekering met wintersport
Ga je vaker per jaar op vakantie en heb je liever een doorlopende reisverzekering met wintersportdekking? Dat kan ook. Sluit hier de doorlopende reisverzekering met wintersportdekking af. Je bent dan het hele jaar door in heel Europa verzekerd voor zomer- en wintervakantie: Doorlopende reisverzekering wintersport: € 1,70 per maand
Vragen?
Heb je een vraag over een reisverzekering voor wintersport of heb je andere vragen? Neem dan contact met ons op: telefoon 055-5400408 (09:00 – 12:00 uur op werkdagen) of stuur een e-mail: info@reisverzekeringblog.nl
Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.