Wintersport is al vele jaren populair en biedt vele mogelijkheden voor een heerlijke tijd. De bergen, de sneeuw en de zon kunnen je een fantastische vakantie bieden. Dat is echter niet zonder risico’s. Het is belangrijk om goed voorbereid en fit op reis te gaan. Ook adviseren wij je om je voor te bereiden op koude temperaturen en een sterke zonkracht in de bergen.
Vergeet niet om een reisverzekering af te sluiten of dubbel te checken. Voorkom extra hoge kosten door een wintersportdekking af te sluiten
Met wintersport worden veel verschillende sporten bedoeld: alpine skiën, langlaufen, telemarken, snowboarden, freeriden, maar ook schaatsen, rodelen, bobsleeën, curling, sneeuwfietsen, ijsduiken, etc.
In dit artikel lees je 25 tips voor beginners en gevorderden.
Tip 1. Check je gezondheid – Over het algemeen kan iedereen genieten van de wintersport. Maar, actief zijn op grote hoogtes is af te raden als je te maken hebt met: hart- en vaatziekten, ademhalingsproblemen, chronische bronchitis of astma, zwangerschap, bepaalde bloedziektes en psychische problemen. Sport je niet regelmatig? Raadpleeg dan je arts voordat je op wintersportvakantie gaat. Als je gezondheid het toelaat, probeer dan in ieder geval om een aantal weken voordat je vertrekt te gaan bewegen of sporten. Je kunt denken aan wandelen, rolschaatsen, joggen, fietsen of traplopen.
Tip 2. Wintersport met kinderen? Lees dit eerst – Ga je met kinderen op wintersport, kies dan het skigebied zorgvuldig uit en overweeg de hoogte. Als je kind jonger dan een jaar is, probeer dan een skigebied te vinden dat onder de 1200 meter ligt. Kinderen tussen de één en vier kun je meenemen naar een skigebied tot 1500 meter. Je hoeft geen rekening meer te houden met de hoogte als je kind ouder dan vier is. Wees wel voorzichtig met het gebruik van liften en de abrupte verandering in hoogte. Ook als je per auto naar het skigebied rijdt, neem dan regelmatig even pauze. Zo kunnen je kinderen geleidelijk wennen aan het hoogteverschil. Als je kind verkouden is, stop dan wat vaker. De verandering in hoogte kan oorpijn veroorzaken. Zorg dat je kind tijdens de reis regelmatig drinkt omdat dit de klachten kan verminderen.
Kinderen onder de drie jaar skiën soms een beetje, maar vaak nog helemaal niet. Doordat ze niet veel bewegen, zullen ze erg vatbaar zijn voor de kou. Het is daarom heel belangrijk dat ze voldoende warme kleding dragen met wanten en een muts, goede kwaliteit zonnebrillen dragen en ingesmeerd zijn tegen zonnebrand.
Tip 3. Zorg ervoor dat je uitrusting in orde is voordat je vertrekt – Laat je ski’s of board waxen en je bindingen afstellen door een expert en controleer of je boots nog in goede staat verkeren. Controleer of je kleding nog compleet is en in goede staat verkeert en dat je skiuitrusting nog bij je niveau past.
Tip 4. Markeer je ski-uitrusting – Dit om te voorkomen dat een medeskiër per ongeluk jouw spullen meeneemt. Er zijn ook slotjes te koop waarmee je je skispullen op slot kunt zetten, handig als je bijvoorbeeld aan het lunchen bent.
Tip 5. Draag passende bescherming om knie- of polsletsel te voorkomen.
Tip 6. Neem les – Goed aangeleerde techniek is de beste voorzorgsmaatregel om blessures en valpartijen te voorkomen.
Tip 7. Draag een helm – Wij raden het aan dat kinderen en volwsssenen een helm dragen. Dit is zelfs verplicht in vele landen en vermindert de kans op hoofdletsel met 50%.
Tip 8. Kleed je warm aan – Skikleding is ontworpen om de temperatuur van je lichaam constant te houden tijdens het skiën. Informeer dagelijks naar het weerbericht, zodat je je goed kan voorbereiden.
Tip 9. Voorkom zonnebrand – Zorg dat je gezicht goed ingesmeerd is, zelfs als het bewolkt is.
Tip 10. Draag altijd een zonnebril – UV-stralen in de bergen zijn erg sterk en kunnen je ogen verbranden! Wij raden een goede kwaliteit zonnebril aan, om lichtintensiteit te verminderen en je netvlies te beschermen tegen de gevaren van de zon. Bovendien is het gebruik van zonnebrandcrème aan te raden.
Tip 11. Vermijd zware inspanningen – En dat zeker tijdens de eerste 48 uur van je vakantie om te acclimatiseren. Overschat je conditie niet en begin met skiën op de makkelijke pistes. Neem ook regelmatig een pauze.
Tip 12. Doe warming-up oefeningen – Denk aan bewegingen zoals lopen, strekken en kniebuigingen voordat je de pistes opgaat. Je voorkomt hiermee ongevallen.
Tip 13. Zorg dat je goed op de hoogte bent van de betekenis van waarschuwingsborden en de moeilijkheidsgraad van de pistes – Pas ook op anderen! Beheers je snelheid, plan je route vooruit en houd je rekening met skiërs die onder je skiën. De meest voorkomende ongelukken gebeuren als skiërs op elkaar botsen.
Tip 14. Ski nooit met een kind op je rug – Zelfs al ben je een goede skiër. Je bent niet immuun voor een val of een botsing met een andere skiër.
Tip 15. Ben je betrokken bij een ongeval, markeer de plaats van het ongeval – Dat kan je doen door de eigen ski’s in een kruis voor (bergzijde) het slachtoffer in de sneeuw te steken. Bedek het slachtoffer meteen, zodat hij of zij het niet koud krijgt. Roep medische hulp in en stel het slachtoffer gerust, vertel dat er hulp onderweg is.
Tip 16. Pas je dieet aan je fysieke activiteit – Gebruik maaltijden die rijk zijn aan koolhydraten en neem snacks mee om op de pistes te gebruiken. Je kunt daar bijvoorbeeld gedroogde vruchten of mueslirepen voor nemen. Goed uitgebalanceerd avondeten is belangrijk om je batterij weer op te laden.
Tip 17. Vermijd alcohol, omdat dit skivaardigheid en concentratie vermindert.
Tip 18. Voorkom uitdroging – Lichamelijke inspanning en kou kunnen uitdroging veroorzaken. Drink daarom veel en regelmatig water tijdens je activiteiten.
Tip 19. Wees je bewust van het gevaar van buiten de piste skiën – Het is daarom aan te raden om dit alleen te doen met een gids of een skileraar die het gebied goed kent. Zorg ervoor dat je een lawine-uitrusting draagt inclusief een lawinepiep, sneeuwschep en sneeuwsonde. Het is natuurlijk belangrijk dat je weet hoe je deze uitrusting moet gebruiken.
Tip 20. Neem kennis van de veiligheidsregels van het FIS (de Internationale Ski Federatie) – Deze tien pisteregels zijn opgesteld voor de veiligheid van alle skiërs. Iedereen dient goed op de hoogte te zijn van deze veiligheidsregels.
Tip 21. Neem genoeg rustpauzes gedurende de dag.
Tip 22. Bel de alarmcentrale bij problemen – Als je een medisch probleem krijgt tijdens het reizen, wacht dan niet totdat je weer thuis bent maar raadpleeg een arts ter plaatse. Bel de alarmcentrale van je reisverzekering. Zij kunnen je helpen. Zij geven je advies bij de keuze van het beste ziekenhuis ter plaatse en eventueel de betaling hiervan.
Tip 23. Ga je op wintersport vakantie? Sluit wintersportdekking af!– Ga jij dit seizoen op wintersportvakantie? Dan is het belangrijk om je verzekering goed te checken. Wij raden je aan om een aantal extra dekkingen af te sluiten. Zo weet je zeker dat je onbezorgd op reis gaat en optimaal kunt genieten. Stel, je gaat op wintersport en je breekt je been. Je hebt een doorlopende reisverzekering zonder wintersportdekking. Wordt je gipsvlucht dan vergoed? Het antwoord is nee, je zorgverzekering of reisverzekering vergoedt de gipsvlucht niet, tenzij er een medische noodzaak is. Maar die noodzaak ontbreekt doorgaans. Met een aanvullende wintersport dekking worden onvoorziene uitgaven, zoals die voor een gipsvlucht, wel vergoed. Ook schade of diefstal van de wintersportuitrusting is dan verzekerd.
Tip 24. Sluit ook medische kosten af – Kom je tijdens je wintersportvakantie in het ziekenhuis terecht, dan kunnen de kosten al snel hoog oplopen. Met de dekking ‘Medische kosten’ zijn alle medisch noodzakelijke behandelingen in het buitenland gedekt. Niet alle medische kosten worden altijd vergoed door de zorgverzekering, daarom adviseren wij om Medische kosten altijd mee te verzekeren.
Tip 25. Wees voorzichtig! – Het is belangrijk dat je als wintersporter niet het gevaar opzoekt. Denk aan gebieden waar gewaarschuwd wordt voor lawinegevaar. De (off)piste wintersporter is niet verzekerd als hij besluit om toch buiten de pistes te gaan, ondanks de waarschuwing.
Sluit hier een reisverzekering met wintersportdekking af
Ga je op wintersportvakantie en wil je een kortlopende of doorlopende reisverzekering afsluiten met Europadekking en wintersport? Dat kan hier voordelig en het is zo geregeld.
Kortlopende wintersport reisverzekering afsluiten
Bij ReisverzekeringBlog kun je zelf eenvoudig een kortlopende wintersport reisverzekering van Allianz Global Assistance afsluiten. De premies bedragen, per persoon per dag.
Je ontvangt de polis direct per e-mail, maak hier je keuze:
Let op! Ga je vaker per jaar op vakantie? Dan kan een doorlopende reisverzekering voordeliger zijn.
Doorlopende reisverzekering afsluiten
Ga je vaker per jaar op vakantie? Sluit dan hier een doorlopende reisverzekering af. Dat kan voordelig en het is zo geregeld.
Hier kan je zelf eenvoudig een doorlopende reisverzekering van Allianz Global Assistance afsluiten. Je ontvangt de polis direct per e-mail.
Medische kosten
Het is verstandig om de dekking voor medische kosten in je wintersport reisverzekering op te nemen. Stel je breekt een been midden op de piste en je moet direct naar het ziekenhuis. Dan wordt er gebruik gemaakt van speciaal vervoer. Deze kosten worden soms niet vergoed door de zorgverzekeraar. Daarom is de dekking voor medische kosten belangrijk.
Alarmcentrale
Tijdens de wintersportvakantie staat de Alarmcentrale van je reisverzekeraar 24 uur per dag voor je klaar. Zorg ervoor dat je het nummer van de Alarmcentrale voor je vakantie in je telefoon hebt opgeslagen. Wanneer er iets gebeurt kun je direct contact opnemen in je eigen taal, dat is wel zo handig bij noodsituaties.
Vragen?
Heb je een vraag over wintersport reisverzekeringen of heb je andere vragen? Neem dan contact met ons op: Telefoon 055-5400408 (09.00 -12.00 uur) of stuur een e-mail: info@reisverzekeringblog.nl
Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.