vragen over
reisverzekeringen? 055-5400408
09.00 -12.00 uur op werkdagen

Wintersportongevallen: Vaak ernstiger letsel bij ervaren wintersporters

Alarmcentrale Eurocross Assistance en Traumacentrum LUMC hebben onderzoek  gedaan naar ongevalmeldingen onder Nederlandse wintersporters over drie seizoenen, van 2013 tot en met 2016. Daaruit blijkt dat tachtig procent van de wintersporters met ernstig letsel, denk aan een bekkenfractuur of meerdere breuken door een val, juist de meeste wintersportervaring lijkt te hebben.

Onder degenen met minder ervaring komt ernstig letsel minder vaak voor. Vijftien procent heeft tussen de vijf en tien weken ervaring en vijf procent is beginnend wintersporter. Als het gaat om de vergelijking tussen skiërs en snowboarders dan komen hersenschuddingen en onderarmbreuken vaker voor onder snowboarders. Andersom hebben skiërs vaker beenbreuken en kniebandletsel. Volgens CBS zoeken jaarlijks rond een miljoen Nederlanders de sneeuw op. Het advies aan iedere wintersporter luidt om zich goed voor te bereiden.

Overmoedigheid bij ervaren wintersporter

Ervaren skiërs en snowboarders lijken een verhoogd risico op ernstig letsel te lopen ten opzichte van de minder ervaren wintersporters. “Een mogelijke verklaring kan liggen in het zelfvertrouwen van de geoefende skiër en snowboarder, waardoor zij mogelijk meer risico nemen. Zij bereiken een hogere snelheid en pakken vaker zwarte pistes of zijn eerder geneigd off-piste te gaan. We vinden het dus belangrijk dat ook de ervaren wintersporter zich bewust is van de risico’s”, aldus Floriana Luppino, arts bij Eurocross.

Skiën versus snowboarden

Het type letsel verschilt onder skiërs en snowboarders. Zo lopen snowboarders bijna twee keer zo vaak een hersenschudding op dan skiërs. Onderarmbreuken komen maar liefst bijna drie keer vaker voor onder snowboarders, doordat zij zich bij een val eerder opvangen met de armen. Skiërs lopen op hun beurt vaker kniebandletsel (bijna drie keer vaker) en beenbreuken (zo’n drieënhalf keer vaker) op. Kees Bartlema, traumachirurg bij Traumacentrum LUMC: “Ook lijkt een bekkenbreuk vaker voor te komen onder skiërs. Dit kan te maken hebben met de houding tijdens de val. Een bekkenfractuur is een ernstig letsel met een relatief lange herstelperiode.”

Verder wijst het onderzoek uit dat het letselpatroon over de jaren heen stabiel blijft. Meest voorkomend zijn nog altijd onderbeen- en enkelbreuken, gevolgd door schouder- en bovenarmbreuken, kniebandletsel, breuken van wervels en bekken en tot slot hersenschuddingen.

Wintersport checklist

Bewustwording en een goede voorbereiding kunnen veel ellende voorkomen. Een aantal checkvragen:

  • Ken je jezelf?
    Een beginneling kiest andere pistes en is wat voorzichtiger, maar ben je een echte pro wees dan niet overmoedig. Als je valt, dan val je vaak veel harder, met een verhoogde kans op ernstiger letsel.
  • Ben je beschermd?
    Snowboarders: bescherm je onderarmen en je hoofd extra goed, dat zijn jullie grootste risicogebieden.
    Skiërs: zorg altijd voor een helm, ook als het niet verplicht is. Een helm kan de kans op hersenletsel met veertig procent reduceren.
  • Ben je alert?
    Wees voorzichtig op plekken waar vaak ‘onhandige’ ongelukken gebeuren zoals liftuitgangen of kruisingen.
  • Ben je getraind?
    Het is niet onwaarschijnlijk dat je met ongetrainde spieren sneller letsel oploopt. En wintersport is toch vaak een week intensief sporten, onderschat dat niet.
  • Ben je verzekerd?
    Check je verzekering, want de medische kosten kunnen flink oplopen. Niet elke voorgestelde behandeling in het buitenland wordt vergoed. Sluit in ieder geval een reisverzekering af met wintersportdekking. Dit laatste is heel belangrijk, want zonder kun je geen beroep doen op je reisverzekering. Draag je zorgpas en het telefoonnummer van je alarmcentrale bij je zodat je snel en goed geholpen kunt worden.

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reisverzekeringblog.nl is een merk van EXT Internet Consultancy | Postbus 3101 | 7339 ZG | Apeldoorn | KvK 51738872

EXT is een online bemiddelaar in zorg- en schadeverzekeringen particulier - Wij werken op basis van ‘Execution only’ (afsluiten zonder advies) - AFM vergunningnr: 12047442 - KiFiD aansluitnummer: 300.017739