vragen over
reisverzekeringen? 055-5400408
09.00 -12.00 uur op werkdagen

Wintersporters: Gebruik je kop, helm op!

Duitsland wil aanpassing schengenverdrag

Jaarlijks worden in ons land circa 100 wintersporters in ziekenhuizen behandeld met ernstig hoofdletsel.

Het werkelijk aantal Nederlandse wintersporters dat ernstig hoofdletsel oploopt in het buitenland ligt met zekerheid hoger. Maar omdat ziekenhuizen in de populaire wintersportlanden geen registratie van specifieke letsels bijhouden, is hier helaas geen uitspraak over te doen. Hoofd- en hersenletsel is een ernstige blessure die langdurig hinder oplevert. De belangrijkste gevolgen zijn: concentratieverlies, minder goed geheugen, snellere vermoeidheid en chronische hoofdpijn. Terwijl hoofdletsel eenvoudig voorkomen kan worden door het dragen van een helm.

“Tijdens de afdaling ga je vaak net zo snel als op een brommer en als je daar op rijdt zet je ook uit veiligheidsredenen een helm op. Waarom dan niet bij wintersport” aldus Joris Gieske van de Nederlandse Ski Vereniging. “In veel landen zijn kinderen tot en met 14 jaar verplicht om een helm te dragen op de piste. Verstandige volwassenen zouden het voorbeeld van de kinderen moeten volgen en een helm gaan dragen”. Gebruik je kop, helm op.

Nut en noodzaak skihelm

Er is reden genoeg om een helm te dragen: Een helm voorkomt namelijk ernstig hersenletsel bij een val of een botsing. En een val bij skiën komt vaak voor (90%). Tegenwoordig zijn er goed geteste helmen op de markt die prettig zitten, je hoofd lekker warm houden en er ook nog eens goed uitzien. Bovendien is het nu bijna een vast onderdeel van je ski outfit. Gelukkig zien we steeds meer skiërs die een helm dragen tijdens het skiën. Helmen verminderen het risico op hoofdletsel bij een val aanzienlijk.

Risico op hoofd- en hersenletsel

Het risico op een blessure bij skiën en snowboarden is – in vergelijking met andere sporten- relatief klein. Maar àls je geblesseerd raakt – bijvoorbeeld doordat je hoofd iets raakt (sneeuw, ijs, rotsblok, paal, boom, andere wintersporter) – is het vaak wel veel ernstiger. De hoofd- en hersenletsels variëren van een open wond of een hersenschudding tot ernstig hersenletsel als een schedelbasisfractuur. Dit zijn blessures waar je langdurig hinder van kunt ondervinden. Niet alleen in het ziekenhuis, maar ook als je je normale leven weer op wilt pakken. Het zogenaamd latent hersenletsel kan leiden tot:

 • Concentratieverlies.
 • Mnder goed geheugen.
 • Problemen met zien, horen, ruiken, voelen.
 • Sneller geïrriteerd zijn.

Functie skihelm

Als je een helm draagt, zit er iets tussen je hoofd en het geraakte oppervlak. Je hoofd wordt zo beschermd tegen hersenletsel, maar ook tegen open wonden. De helm bevat een polystyrene (piepschuim) schaal die de schedel beschermt tegen de harde klap bij een val. De krachten die normaal direct op je schedel komen, worden opgevangen door de helm en verdeeld over een groter oppervlak. Dit maakt dat de impact op de schedel veel minder is dan zonder een helm en verkleint daarmee (wetenschappelijk bewezen) de kans op (ernstig) hoofdletsel. Reden genoeg om een helm te dragen tijdens het skiën!

Tegenwoordig heb je al goede helmen vanaf € 10. Als je een helm gaat kopen, moet je er op letten dat de helm voldoet aan de norm EN1077.

Een skihelm moet lekker en Uitgebreidabel zitten. Je helmmaat wordt bepaald door de omtrek van je hoofd en wordt gemeten door een meetlint om je hoofd (horizontaal om het hoofd, iets boven de wenkbrauw). Kijk na het opzetten van de helm of er geen ruimte tussen je hoofd en de helm zit. Kijk ook of de achterkant van de helm je nek niet raakt, want dat kan gevaarlijk zijn. De helm moet mooi strak aansluiten en niet bewegen als je je hoofd schudt. Bij het skiën draag je vaak ook een skibril ter bescherming van je ogen. Test de helm ook met je skibril op.

Gebruikstips wintersporthelm

 • Een skihelm moet als een tweede huid op het hoofd zitten.
 • Ga naar een winkel met een groot assortiment helmen. En neem de tijd om te passen.
 • Zet de helm horizontaal op het hoofd (niet naar voren of ver naar achteren).
 • Stel de maat van de helm en de lengte van de riempjes in. Schud met het hoofd: de helm moet in dezelfde positie blijven. Hij mag niet te los en ook niet te strak zitten.
 • Check of de stelriempjes goed op de ingestelde stand blijven zitten (ook wanneer je de helm een paar keer op en af doet).
 • Kijk of de achterkant van de helm je nek niet raakt, want dat kan gevaarlijk zijn.
 • De sluiting (onder de kin) moet je makkelijk kunnen openen en sluiten met je handschoenen aan.
 • De sluiting mag niet openschieten als je aan beide riempjes trekt. Bij een kinderhelm is dit overigens juist verplicht als je hard trekt.
 • Zet je ski- of zonnebril op bij het passen van de helmen.
 • Test of je omgevingsgeluiden nog goed kunt horen met de helm op.

Kooptips wintersporthelm

 • Koop een helm die aan de norm voldoet: EN1077 en voor kinderhelmen ook EN1080.
 • Koop een kinderhelm niet op de groei, maar kies voor een verstelbare helm.
 • Laat je helm goed drogen direct na gebruik, maar droog hem niet in de vensterbank in de zon of direct op de verwarming, dan kan de helm vervormen.
 • Kijk voor het schoonmaken van de helm goed naar de instructies van de fabrikant. Bij sommige helmen kan de binnenvoering los gewassen worden.
 • Bewaar de helm na de wintersport in een hoes/zak in een droge kast, dat is het beste voor de kunststof.
 • Wil je een tweedehands helm kopen? Een helm die door een bekende van je gedragen is en waarvan je weet wat er mee gebeurd is, is op zich geen probleem (mits niet ouder dan 5 jaar).
 • Helmen voor skiën en snowboarden kunnen tussen de € 10,- en de € 200,- euro kosten. Aangezien alle helmen aan strikte veiligheidscriteria moeten voldoen, krijg je geen extra veiligheid door een dure helm te kopen. Je betaalt dan voor het Uitgebreid, uiterlijk en merk.
 • Je kunt een helm ook huren.
 • Zet de helm bij kinderen af als ze gaan spelen in een speeltuin, een kind kan met de helm blijven hangen aan de speeltoestellen.

Bron: Voorkomblessures.nl

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reisverzekeringblog.nl is een merk van EXT Internet Consultancy | Postbus 3101 | 7339 ZG | Apeldoorn | KvK 51738872

EXT is een online bemiddelaar in zorg- en schadeverzekeringen particulier - Wij werken op basis van ‘Execution only’ (afsluiten zonder advies) - AFM vergunningnr: 12047442 - KiFiD aansluitnummer: 300.017739