vragen over
reisverzekeringen? 055-5400408

Reisadviezen van ministerie Buitenlandse zaken vernieuwd

buza208x208 Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de presentatie van zijn reisadviezen vernieuwd, met als doel ze toegankelijker, informatiever en visueel aantrekkelijker te maken. Met deze adviezen kunnen Nederlandse reizigers zich voorbereiden op de veiligheidsrisico’s in het buitenland.

In een reisadvies geeft BZ bijvoorbeeld aan:

  • welke gebieden onveilig zijn;
  • waar reizigers alert moeten zijn, of;
  • naar welke gebieden reizen worden afgeraden.

Door de toevoeging van een landkaart en samenvatting heeft de gebruiker sneller zicht op bijzonderheden en veiligheidsrisico’s. De eerdere 7 veiligheidsclassificaties zijn vervangen door 4 kleurcodes. De adviezen en kleurencodes zijn: geen bijzondere veiligheidsrisico’s (groen), let op, veiligheidsrisico’s (geel), alleen noodzakelijke reizen (oranje) en niet reizen (rood).

Reisadvies voor Nederlandse reizigers

Met een reisadvies kunnen Nederlandse reizigers zich beter voorbereiden op veiligheidsrisico’s tijdens een buitenlands verblijf. Zoals de risico’s op ontvoeringen, gewapende overvallen, bomaanslagen, natuurrampen of oorlogsgeweld. Buitenlandse Zaken vermeldt in een reisadvies bijvoorbeeld welke gebieden veilig zijn en naar welke gebieden je niet moet reizen. Soms zijn er veiligheidsrisico’s. Wees dan alert of reis alleen naar het land als dat echt noodzakelijk is.

Veiligheid van reizigers

Consulaire hulpverlening is een kerntaak van het ministerie van Buitenlandse Zaken (BuZa). Het verstrekken van reisadviezen is daar een onderdeel van. Daarmee kunnen Nederlandse reizigers zich beter voorbereiden op veiligheidsrisico’s verbonden aan een buitenlands verblijf. Veiligheidsrisico’s variëren van zware criminaliteit (zoals gewapende overvallen en ontvoeringen) tot natuurgeweld en oorlogshandelingen.

Wanneer de veiligheidssituatie in een land verslechtert, kan BuZa aanraden om niet naar bepaalde gebieden te reizen. Dit betekent echter niet dat het ministerie een ‘negatief’ reisadvies geeft. Het ministerie geeft geen ‘positief’ en ook geen ‘negatief’ advies. De reisadviezen van BuZa zijn niet-bindend. Het blijft de verantwoordelijkheid van de reiziger zelf en van de desbetreffende reisorganisatie om een reis wel of niet te laten doorgaan.

Uitleg nieuwe kleurcodes

Bij elk reisadvies staat vanaf vandaag met een classificatie aangegeven hoe veilig een land of gebied is. Die geeft u een idee of er een veiligheidsdreiging bestaat voor het land of het gebied van uw bestemming. En zo ja, hoe zwaar het reisadvies is.

De classificaties herken je aan de kleur in het landkaartje:

  • Groen: Geen bijzondere veiligheidsrisico’s;
  • Geel: Let op, veiligheidsrisico’s;
  • Oranje: Alleen noodzakelijke reizen;
  • Rood: Niet reizen.

Groen: Geen bijzondere veiligheidsrisico’s
In dit land of gebied zijn de veiligheidsrisico’s vergelijkbaar met wat u in Nederland gewend bent. Let net zoals u dat in Nederland doet op uzelf en uw eigendommen. Het kan wel zijn dat er specifieke dingen zijn waar u extra op moet letten.

Geel: Let op, veiligheidsrisico’s
Er zijn in dit land of gebied veiligheidsrisico’s die afwijken van wat u in Nederland gewend bent. Bereid u daarop voor en let extra op.

Oranje: Alleen noodzakelijke reizen
Door ernstige veiligheidsrisico’s in dit land of gebied kunnen voor reizigers gevaarlijke situaties ontstaan. Daarom adviseert het ministerie van Buitenlandse Zaken u om alleen als dat echt noodzakelijk is naar dit gebied te reizen. Als u besluit toch af te reizen, bereid u dan zeer goed voor.

Rood: Niet reizen
Door zeer ernstige veiligheidsrisico’s in dit land of gebied kan voor reizigers een levensbedreigende situatie ontstaan, zoals een oorlogssituatie. Daarom adviseert het ministerie van Buitenlandse Zaken om hier niet heen te reizen.

Toelichting op de classificatie van reisadviezen
De reisadviezen van het ministerie van Buitenlandse Zaken zijn gebaseerd op informatie van de betrokken Nederlandse ambassades en/of consulaten, inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. De zorgvuldigheid waarmee het ministerie de reisadviezen maakt, vergt soms veel tijd. Hierdoor kan het voorkomen dat actualiteiten in de media al wel worden gemeld, maar dat u deze nog niet terugvindt in het reisadvies.

Neem contact op met je touroperator of reisverzekeraar voor vragen over de gevolgen van het annuleren van een reis.

Video: Achtergrond reisadviezen

Bekijk hier de video:

[youtube]https://youtu.be/DruYXz0a6S8[/youtube]

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reisverzekeringblog.nl is een merk van EXT Internet Consultancy | Postbus 3101 | 7339 ZG | Apeldoorn | KvK 51738872

EXT is een online bemiddelaar in zorg- en schadeverzekeringen particulier - Wij werken op basis van ‘Execution only’ (afsluiten zonder advies) - AFM vergunningnr: 12047442 - KiFiD aansluitnummer: 300.017739