vragen over
reisverzekeringen? 055-5400408

Reisverzekering: Diefstal en schade aan bagage

Reisverzekering: Diefstal en schade aan bagage
Reisverzekering: Diefstal en schade aan bagage

Diefstal van jouw bagage in het buitenland is een vervelend probleem. Zeker wanneer je bijvoorbeeld aan het backpacken bent.

Een goede reisverzekering met dekking voor (reis)bagage kan er dan voor zorgen dat de kosten voor het aanschaffen van nieuwe bagage enigszins gecompenseerd worden. Let op, de uitkeringen bij bagageschade kunnen enigszins tegenvallen omdat er soms sprake is van een eigen risico. Daarnaast wordt er al snel dagwaarde uitgekeerd. Ook hanteren alle reisverzekeraars een maximumvergoeding bij bagageschade.

Is de bagagedekking op een reisverzekering belangrijk voor jou? Controleer dan voordat jij een reisverzekering afsluit:

 • Wat de maximale verzekerde bedragen zijn voor bagageschade
 • Wordt er een eigen risico gehanteerd en zo ja, hoe hoog is deze?
 • Wat is de gehanteerde nieuwwaarderegeling en wat zijn de afschrijvingsregelingen.

Afschrijving bagage

Wanneer je een schadeclaim indient krijg je niet alleen te maken met een eventuele aftrek van je eigen risico, maar ook met een afschrijvingsregeling. Je spullen worden immers na verloop van tijd minder waard. Dat noemt men afschrijving. Als jouw bagage nog niet verouderd of versleten is, dan krijg je de nieuwwaarde vergoed. Dat is meestal het geval wanneer iets minder dan een half jaar oud is. Wij geven een rekenvoorbeeld:

Stel jouw iPod van een jaar oud wordt tijdens je vakantie gestolen. Je hebt deze destijds aangeschaft voor € 250,- Je claimt dit op je doorlopende reisverzekering. In dit geval krijg je geen nieuwwaarde meer vergoedt. Daarnaast is er sprake van een standaard eigen risico voor bagageschade van € 75,- De schade-uitkering wordt dan als volgt samengesteld:

 • Nieuwwaarde iPod: € 250,-
 • Minus afschrijving 20%: € 50,-
 • Minus eigen risico: € 75,-
 • Uitgekeerde schade: € 125,-

In het rekenvoorbeeld krijg je voor je voor je iPod, die je een jaar geleden gekocht hebt voor € 250,- nog maar de helft terug, namelijk € 125,-

Wat valt voor een reisverzekering onder bagage?

Welke artikelen vallen er onder de dekking van reisbagage:

 • Foto-, film-, video/dvd-apparatuur inclusief eventuele bijbehorende beeld-, geluids- en informatiedragers.
 • Computerapparatuur: computers (waaronder organizers) inclusief randapparatuur, software en eventuele bijbehorende beeld-, geluids- en informatiedragers. Niet alle voorwerpen die tezamen een foto-, film-, video/dvd- en computerapparatuur vormen zijn apart verzekerd. Bijvoorbeeld, camera’s, objectieven, filters, statieven, filmzonnen, recorders, draagtassen etc. vormen tezamen een uitrusting.
 • Contactlenzen en brillen.
 • Muziekinstrumenten met toebehoren.
 • Goederen die tijdens de reis zijn aangeschaft.
 • Sieraden, horloges, bontwerk, voorwerpen van goud, zilver of platina, edelstenen, parels.
 • Muziekdragers waaronder iPods en MP3-spelers en niet in de auto ingebouwde navigatie-apparatuur.
 • Mobiele telefoons.
 • Rij- en kentekenbewijzen, kentekenplaten, vervoerbiljetten die speciaal voor gebruik tijdens de reis zijn aangeschaft, identiteitsbewijzen, toeristenkaarten, paspoorten, laissez-passers en visa.
 • Onderwatersportuitrusting.
 • Medische apparatuur wordt vergoed inclusief reparatiekosten.
 • (Tand)prothesen en gehoorapparatuur: (tand)prothesen, tandbeugels, stifttanden, tandkronen en gehoorapparaten.
 • Fietsen met toebehoren, opblaasbare en opvouwbare boten met toebehoren, surfplanken met toebehoren, imperiaal, skiboxen, sneeuwkettingen en jetbags.
 • En als je wintersport hebt meeverzekerd, dan worden ook de volgende uitrustingen vergoed, eigen of gehuurde ski’s of snowboards inclusief bindingen, skistokken, skischoenen en skipassen.

Geld, cheques, pinpassen en dergelijke, dienen vrijwel altijd apart meeverzekerd te worden en vallen daarom niet onder de baggage.

Schade aan reisbagage claimen

Mocht je een beroep moeten doen op je reisverzekering omdat je reisbagage beschadigd, gestolen of zoekgeraakt is, dan moet je de volgende regels in acht nemen:

 • Neem contact op met je reisverzekeraar, dat kan telefonisch, via internet of schriftelijk.

Voor je contact opneemt met je reisverzekeraar, moet je de volgende zaken bij de hand hebben:

 • Je verzekeringsbewijs, met je polisnummer.
 • Boekingsbevestiging.
 • Aankoopnota’s.
 • Bij verlies of diefstal, aangiftebewijs van de politie. Aangifte moet wel in de plaats of dichtstbijzijnde gebeuren, waar het delict is gepleegd.
 • Reparatienota’s van jouw bagage of een verklaring van de reparateur dat je bagage onherstelbaar beschadigd is (voor je wat laat repareren, neem eerst contact op met je reisverzekeraar).

Diefstal of schade aan bagage: krijg ik altijd een vergoeding?

Wanneer het schadeformulier bij de verzekeraar binnenkomt beoordeelt deze op basis van alle bewijsstukken of jouw claim terecht is. Een claim indienen wil per definitie niet zeggen dat je recht hebt op een uitkering. Dat is bijvoorbeeld afhankelijk van het soort reisverzekering dat je hebt afgesloten (de dekking), de polisvoorwaarden en de omstandigheden waarin de schade of diefstal is ontstaan. Door fraude zijn reisverzekeraars genoodzaakt de claim kritisch te bekijken. Vooral camera’s, telefoons, zonnebrillen en merkkleding worden vaak ten onrechte geclaimd of zijn dubieus te noemen.

Wees voorzichtig: voorkom schade

Een reisverzekeraar verwacht dat jij voorzichtig met je eigendommen omgaat. Zij stellen bijvoorbeeld dat je geld, kostbaarheden en reisdocumenten bij je moet houden of moet opbergen in een kluis. Dus wordt je portemonnee gestolen uit je hotelkamer, dan kan de reisverzekeraar een vergoeding weigeren.

Laat je de bagage onbeheerd achter in de auto? Dan kun je, zelfs als de auto op slot zit, een vergoeding meestal ook wel vergeten. Lees daarom vooraf altijd goed de polisvoorwaarden van je reisverzekering en let goed op je spullen.

Kortlopende reisverzekering met baggagedekking afsluiten

Ga je op vakantie en wil je een reisverzekering afsluiten met een goede bagaagedekking? Dat kan voordelig en het is zo geregeld. De premies voor een basisdekking inclusief bagage bedragen, per persoon per dag:

Let op! Ga je vaker per jaar op vakantie? Dan kan een doorlopende reisverzekering voordeliger zijn.


Doorlopende reisverzekering afsluiten

Ga je vaker per jaar op vakantie? Sluit dan hier een doorlopende reisverzekering af. Dat kan voordelig en het is zo geregeld.

Hier kan je zelf eenvoudig een doorlopende reisverzekering van Allianz Global Assistance afsluiten. Je ontvangt de polis direct per e-mail.

Vragen?

Heb je een vraag over de bagagedekking op een reisverzekering of heb je andere vragen? Neem dan contact met ons op: Telefoon 055-5400408 of stuur een e-mail: info@reisverzekeringblog.nl

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reisverzekeringblog.nl is een merk van EXT Internet Consultancy | Postbus 3101 | 7339 ZG | Apeldoorn | KvK 51738872

EXT is een online bemiddelaar in zorg- en schadeverzekeringen particulier - Wij werken op basis van ‘Execution only’ (afsluiten zonder advies) - AFM vergunningnr: 12047442 - KiFiD aansluitnummer: 300.017739