vragen over
reisverzekeringen? 055-5400408

Reizigers naar verre bestemmingen importeren multiresistente darmbacteriën

Nederlanders die op reis gaan naar verre bestemmingen importeren vaak multiresistente darmbacteriën. Het gaat daarbij om zogenoemde ESBL-producerende bacteriën. Dit zijn bacteriën die niet gevoelig zijn voor de gebruikelijke antibiotica.

Dat blijkt uit onderzoek van Universiteit Maastricht/Maastricht UMC+ en Ease Travel Clinic & Health Support, het Erasmus MC en Travel Clinic Havenziekenhuis in Rotterdam en het AMC en Tropencentrum AMC in Amsterdam: de COMBAT-studie. De onderzoekers werkten ook samen met de Universiteit Utrecht. Onlangs zijn de resultaten gepubliceerd in het gezaghebbende tijdschrift The Lancet Infectious Diseases.

Reisbestemming blijkt grootste risicofactor

Deelnemers aan dit grootschalige onderzoek werden geworven via de diverse Travel Clinics, waar reizigers inentingen komen halen voordat ze naar hun tropische reisbestemming gaan. Op die manier zijn sinds november 2012 meer dan 10.000 poepmonsters en vragenlijsten verzameld van 2.001 reizigers en 215 niet-meereizende huisgenoten.

Van alle onderzochte reizigers bleek ruim 34% tijdens de reis multiresistente bacteriën te hebben opgepikt en teruggebracht naar Nederland. Per reisbestemming zijn er echter grote verschillen. Mensen die op reis waren geweest naar Zuid-Azië keerden in maar liefst 75% van de gevallen terug met multiresistente bacteriën in hun spijsverteringsstelsel, reizigers naar Centraal- en Oost-Azië, het Midden-Oosten of Noord-Afrika in 40-50% van de gevallen. Het grootste risico liepen India-gangers.

Naast de reisbestemming namen de onderzoekers ook enkele andere risicofactoren onder de loep. Factoren als het gebruik van antibiotica tijdens de reis, het oplopen van reizigersdiarree of het hebben van een chronische darmaandoening verhoogden eveneens het risico op het oppikken van multiresistente bacteriën. Maar geen van deze andere risicofactoren bleek zó sterk als de reisbestemming.

Multiresistente bacteriën groeiend gezondheidsprobleem

Ook na terugkomst werden de reizigers nog verschillende keren onderzocht op multiresistente bacteriën. De gemiddelde duur van het dragerschap was 30 dagen na terugkeer van de reis. In één op de negen gevallen hield de kolonisatie ruim een jaar aan. Het onderzoek wijst bovendien uit, dat er een kans van 12 procent is dat de multiresistente bacterie na thuiskomst ook wordt overgedragen op niet-meegereisde huisgenoten.

“Multiresistente bacteriën vormen wereldwijd een van de grootste problemen voor de volksgezondheid in de nabije toekomst”, aldus onderzoeksleider John Penders, verbonden aan de afdeling Medische Microbiologie van Universiteit Maastricht/Maastricht UMC+. “Schattingen geven aan dat in 2050 mogelijk meer mensen overlijden aan infecties door multiresistente micro-organismen dan momenteel aan hart- en vaatziekten of kanker. In Nederland is het risico op een infectie met multiresistente bacteriën relatief klein. Het is echter belangrijk om rekening te houden met resistentie wanneer iemand toevallig een infectie, zoals bijvoorbeeld een blaasontsteking, ontwikkelt kort na terugkomst van een verre reis. Zeker wanneer het een reis naar een risicogebied betrof.”

Bron: Maastricht University

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reisverzekeringblog.nl is een merk van EXT Internet Consultancy | Postbus 3101 | 7339 ZG | Apeldoorn | KvK 51738872

EXT is een online bemiddelaar in zorg- en schadeverzekeringen particulier - Wij werken op basis van ‘Execution only’ (afsluiten zonder advies) - AFM vergunningnr: 12047442 - KiFiD aansluitnummer: 300.017739