Bij een patiënt in Nederland is gele koorts vastgesteld. De persoon is in Suriname geweest en heeft de ziekte daar opgelopen. Dat is opmerkelijk, omdat gele koorts al 45 jaar niet meer is vastgesteld in Suriname. In Nederland is er geen kans op een uitbraak van gele koorts, omdat de gele koorts mug hier niet voorkomt.
Er zijn de afgelopen 30 jaar geen andere reizigers gemeld die gele koorts hebben opgelopen in het buitenland en meegenomen naar Nederland. Gele koorts is een tropische ziekte die wordt veroorzaakt door een virus. Het virus wordt overgedragen door tropische muggen. De ziekte is niet van mens op mens overdraagbaar.
Vaccinatie
Gele koorts is te voorkomen door vaccinatie. De meeste reizigers naar landen waar gele koorts voorkomt laten zich vaccineren en zijn daardoor beschermd tegen de ziekte. Ook voor Suriname geldt een vaccinatieadvies zowel voor reizigers die naar het binnenland gaan als voor reizigers die aan de kust blijven. Zie hiervoor de website van het LCR (Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering).
Ziekteverschijnselen
Een infectie met gele koorts verloopt meestal zonder klachten: ongeveer 1 op de 5 mensen die besmet raken wordt ziek. De klachten kunnen erg verschillen, van milde griepachtige verschijnselen tot hoge koorts.. Gele koorts kan bloedingen uit de oren, ogen en neus veroorzaken, orgaanuitval, geelzucht en kan dodelijk zijn. Over het algemeen overlijdt ruim 1 op de 10 patiënten aan gele koorts. Er bestaat geen medicijn tegen gele koorts. De behandeling bestaat uit het bestrijden van de klachten. Ruim een op de tien patiënten overlijdt eraan.
Gele koorts komt alleen voor in bepaalde tropische regio’s van Afrika en Zuid-Amerika. In Suriname kwam de ziekte in het verleden voor, maar er zijn in de afgelopen 45 jaar geen patiënten meer gemeld. Wel is er momenteel een uitbraak van gele koorts in buurland Brazilië.
Bron: RIVM
Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.