vragen over
reisverzekeringen? 055-5400408
09.00 -12.00 uur op werkdagen

Uv-straling tijdens wintersport kan zorgen voor permanente oogschade

wintersport-schade Op een zonnige dag in de besneeuwde bergen is de Uv-straling tien keer hoger dan in Nederland. Een overdosis Uv-straling verhoogt het risico op een oogaandoening.

Weinig vakantiegangers zijn zich hiervan bewust: van de miljoen Nederlanders die dit jaar op wintersport gaan, weet slechts zeven procent dat UV-straling schadelijk is voor de ogen.

Het Oogfonds waarschuwt wintersporters en geeft op haar website tips voor het kopen van een goede ski- of zonnebril.

Edith Mulder, directeur van het Oogfonds: “Terwijl 95% van de mensen zich er van bewust is dat Uv-straling schade aan de huid kan opleveren, weet slechts 7% dat dit ook geldt voor de ogen. Blootstelling verhoogt het risico op een oogziekte. Goede oogbescherming tijdens de wintersport is heel eenvoudig en echt nodig om ervoor te zorgen dat je ook op latere leeftijd nog goed kunt zien.”

Verhoogd risico op oogziekte

Wie zijn ogen langdurig niet goed beschermt, verhoogt daarmee het risico op maculadegeneratie (MD) en cataract (staar); twee van de meest voorkomende oogziektes bij ouderen in Nederland. Ook op bewolkte dagen is een ski- of zonnebril met honderd procent Uv-filter nodig. De helft van de straling dringt door het wolkendek heen. Kinderogen zijn extra kwetsbaarder voor UV, dus voor hen is goede bescherming extra belangrijk.

Sneeuwblindheid

Een acuut gevolg van blootstelling aan teveel Uv-staling is sneeuwblindheid. Dit is een vorm van hoornvliesontsteking waarbij de ogen rood worden en de oogleden opzwellen. De ogen zijn dan als het ware verbrand door de zon. Sneeuwblindheid is erg pijnlijk en een flinke domper op de vakantievreugde. Gelukkig verdwijnen deze klachten normaal gesproken na enkele dagen en ontstaat geen permanente schade aan de ogen.

Vier tips voor het kiezen van de juiste ski- of zonnebril:

  1. De bril moet 100% UV-bescherming geven. Op een sticker of in de beschrijving van de bril staat dit aangegeven als 100% UV of als UV 400.
  2. De glazen moeten gemaakt zijn van onbreekbaar polycarbonaat, zodat er bij een val geen scherven in je ogen kunnen komen.
  3. De bril moet goed aansluiten op je gezicht. Dit voorkomt dat UV-licht je ogen kan bereiken.
  4. Een polariserende bril neutraliseert hinderlijke schitteringen zoals de weerkaatsing van de zon op sneeuw.

Kijk voor meer tips op www.oogfonds.nl/wintersport

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reisverzekeringblog.nl is een merk van EXT Internet Consultancy | Postbus 3101 | 7339 ZG | Apeldoorn | KvK 51738872

EXT is een online bemiddelaar in zorg- en schadeverzekeringen particulier - Wij werken op basis van ‘Execution only’ (afsluiten zonder advies) - AFM vergunningnr: 12047442 - KiFiD aansluitnummer: 300.017739