vragen over
reisverzekeringen? 055-5400408

Vakantiezwembaden vaak levensgevaarlijk voor kinderen en volwassenen

Vakantiezwembaden vaak levensgevaarlijk voor kinderen en volwassenen Het is slecht gesteld met de veiligheid in zwembaden van vakantieresorts en aquaparken. In ruim 50% van alle gevallen is deze ver onder de maat.

Dat blijkt uit een onderzoek van ‘The Blue Cap Foundation’. Het grootste risico vormen de afzuigpunten in de zwembaden: kinderen en volwassenen kunnen daar onder water aan vastgezogen worden, met dramatische gevolgen.

Kinderen verdronken

‘The Blue Cap Foundation’ is opgericht na de dood van de 13-jarige Willem. Willem werd in de zomer van 2010 op vakantie vacuüm gezogen aan een rooster in het zwembad en verdronk. Hij kon zelfs door drie mensen niet meer worden bevrijd. Dat dit ongeval niet op zichzelf staat, wordt nu duidelijk uit de onderzoeken die ‘The Blue Cap Foundation’ heeft gedaan.

Het blijkt dat al eerder kinderen en volwassenen verdronken of ernstig gewond zijn geraakt. In 2008 is een Nederlands meisje in het nieuws geweest van wie de darmen uit haar lichaam zijn gezogen toen zij vastzat aan het rooster van het peuterbadje. Vergelijkbare ongelukken halen echter zelden het nieuws, waardoor de omvang tot op heden voor niemand duidelijk is.

Levensgevaarlijk watercirculatiesysteem

Daarnaast heeft de stichting in de afgelopen maanden onderzoek gedaan in vakantieresorts in Turkije, Griekenland, Egypte, Italië en Frankrijk. Het was niet eenvoudig om resorts te vinden die aan het onderzoek wilden meewerken. Van de resorts die wel hebben meegewerkt, heeft de helft een levensgevaarlijk watercirculatiesysteem.

In zowel de Nederlandse wet als in de Europese zwembadnormen staat dat openingen onder de waterspiegel zo moeten zijn uitgevoerd dat het risico op vastzuigen of bekneld raken van zwemmers wordt voorkomen.

Uit de eerste resultaten van het onderzoek blijkt echter dat er vaak een behoorlijke zuigkracht op deze openingen staat, soms wel tot het tienvoudige van wat een volwassene kan weerstaan om niet vastgezogen te worden. Dit komt vooral voor bij baden waaraan water wordt onttrokken voor bijvoorbeeld een waterglijbaan. Opvallend is dat veel zwembadbeheerders onwetend zijn over de gevaren, terwijl het probleem vaak met eenvoudige middelen kan worden opgelost.

Gesprekken met reisverzekeraars

Chris Geurts van Kessel, voorzitter van The Blue Cap Foundation: “de wet- en regelgeving voor inrichting, beheer en onderhoud van zwembaden en aquaparken is redelijk op orde. De naleving en handhaving laten te wensen over. Inmiddels zijn gesprekken gevoerd met ANWB en ANVR. Zij zijn ervan doordrongen dat dit punt voortvarend moet worden opgepakt. Ook reisorganisaties in binnen- en buitenland en reisverzekeraars worden benaderd om zo structureel te gaan werken aan veilige zwembaden. Wij hebben hiervoor in samenwerking met deskundigen een onderzoeksmethode ontwikkeld, zoiets als een APK voor auto’s, om zwembaden te keuren en uiteindelijk te voorzien van een veiligheidscertificaat.

Onze wens is dat consumenten in de toekomst bij het boeken van hun vakantie weten welke zwembaden veilig zijn en welke niet. Het logo van ‘The Blue Cap Foundation’, de blauwe pet van Willem, moet het symbool van veilige zwembaden worden.”

Op www.thebluecap.com staan tips over hoe men deze zomer veilig kan zwemmen in het zwembad tijdens je vakantie.

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.

Er zijn 5 reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reisverzekeringblog.nl is een merk van EXT Internet Consultancy | Postbus 3101 | 7339 ZG | Apeldoorn | KvK 51738872

EXT is een online bemiddelaar in zorg- en schadeverzekeringen particulier - Wij werken op basis van ‘Execution only’ (afsluiten zonder advies) - AFM vergunningnr: 12047442 - KiFiD aansluitnummer: 300.017739