Reizigers uit niet-visumplichtige landen die het Schengengebied (26 landen in Europa) willen bezoeken moeten daarvoor in de toekomst 7 euro gaan betalen en vooraf een reistoestemming aanvragen. Daarover hebben de EU-lidstaten een akkoord gesloten.
De maatregel gaat gelden voor de 1,4 miljard inwoners de ruim 60 landen die zijn vrijgesteld voor de aanvraag van een Schengenvisum, zoals reizigers uit: Brazilie, Canada, Israel, Japan, Mexico, Zuid-Korea en de Verenigde Staten.
Na de invoering van het Europees reisinformatie en -autorisatiesysteem (ETIAS) moeten de reizigers uit niet-visumplichtige landen voortaan eerst online een aanvraag voor een reistoestemming indienen. Deze regeling is vergelijkbaar met de ESTA reistoestemming die de VS hanteert. De gegevens van de aanvrager zullen dan worden gecheckt en indien een persoon ongewenst is, dan zal hem of haar de toegang tot de EU worden geweigerd. Dat kan bijvoorbeeld als iemand een gevaar vormt voor de openbare orde of veiligheid van een Schengenland.
De maatregel heeft daarnaast als doel illegale immigratie, volksgezondheidsrisico’s en vertragingen aan de grenzen tegen te gaan. Luchtvaartmaatschappijen en zeevervoerders moeten na de invoering vooraf gaan controleren of reizigers toestemming hebben gekregen. Wie geen reistoestemming heeft mag dan niet mee op een vlucht naar Europa. Drie jaar na de invoering gaat die verplichting ook gelden voor vervoerders die groepen per bus vervoeren.
De ontwikkelingskosten van het ETIAS systeem (ruim 200 miljoen euro) en de jaarlijkse kosten (85 miljoen euro) worden volgens de Europese Commissie gedekt door de inkomsten.
Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.