Heb je zin om naar het buitenland te reizen en je reis te bekostigen door in andere landen te werken? Met het werkvakantievisum of Working Holiday Visum is dat geen probleem.
We hebben een aantal mogelijke bestemmingen voor een leuke werkvakantie of –wereldreis op een rijtje gezet. En denk er ook aan dat je en speciale reisverzekering nodig hebt als je gaat werken in het buitenland.
1. Werken in Australië
Voor Australië geldt dat je aan de slag kunt met een werkvakantievisum. Dit is bedoeld voor wie tussen de 18 en 30 jaar oud is en tot een jaar lang in Australië willen verblijven. Hiermee mag je werken en rondreizen. Wat Australië voor een werkvakantie zo aantrekkelijk maakt is de mix van overdonderend natuurschoon en moderne, bruisende metropolen zoals Sydney. Van backpacken in de Outback, het ontmoeten van Aboriginals, duiken bij de Great Barrier Reef tot de urban culture van grote steden. Australië heeft het allemaal, naast vaak makkelijk te regelen banen in de horeca, in de landbouw of in het toerisme.
2. Werken in Nieuw-Zeeland
In Nieuw-Zeeland kun je ook aan de slag met een werkvakantievisum. Hier gelden vrijwel dezelfde regels als voor Australië: je mag, als je tussen de 18 en 30 jaar bent, hier een jaar lang blijven, backpacken en werken. Het visum regel je via internet bij de immigratiedienst van Nieuw-Zeeland of via de Nederlandse ambassade. Ook moet je in het bezit zijn van een geldig paspoort, het moet minstens een maand na je vertrek uit Nieuw-Zeeland nog geldig zijn. Alles geregeld? Ga dan snel het land van de hobbits, elfjes en natuurwonderen ontdekken en verdien tegelijkertijd wat Nieuw-Zeelandse dollars. Je hebt een jaar de tijd om het veelzijdige land te leren kennen en fascinerend plekken te zien zoals Matamata op het Noordereiland, de vulkanische vallei bij Waimangu of de bezienswaardigheden van Auckland te beleven.
3. Werken in Canada
Vlieg de Atlantische Oceaan over naar cool Canada met een Working Holiday Visum op zak. Hier wordt het ook wel International Experience Canada genoemd. Om deze te verkrijgen moet je tussen de 18 en 30 jaar oud zijn, de Nederlandse nationaliteit bezitten, aantoonbaar 2500 USD bezitten om de eerste maanden te kunnen bekostigen en een geldige ziektekostenverzekering hebben. Is het gelukt om het visum te regelen dan wacht je een onvergetelijke ervaring. Ga werken bij een boer, in de horeca in Toronto, word toeristische gids en trek tussen je baantjes door de natuur van Canada en maak vrienden in steden als Montreal en Vancouver.
4. Werken in Japan
Deze keer komen we uit in Japan, ook met een Working Holiday Visum. Met een visum kom je het land van de rijzende zon binnen, je mag er 12 maanden verblijven en werken. Behalve in bars en nachtclubs omdat deze onder andere wetgeving vallen. Je kunt vooral goed als leraar of lerares aan de slag, bijvoorbeeld in de Engelse taal. Het bijzondere land Japan kruipt onder je huid en zal je niet snel loslaten. Vanwege de bijzondere mengeling van de traditionele levensstijl, z’n tempels, rituelen afgewisseld met het moderne leven vol high-tech middelen, naast de gastvrije bevolking. Als je durft, verdiep je je ook nog de Japanse taal met z’n exotische schrift.
5. Werken in de Verenigde Staten
Het is lastig zo niet onmogelijk om op eigen houtje een werkvakantie in de Verenigde Staten te regelen. Een stage of als vrijwilliger werken bij een Summercamp is nog te regelen, maar dan meestal alleen via bepaalde organisaties. Het visum dat je nodig hebt voor bijvoorbeeld een studie of een traineeship is het J1 visum. Het kost behoorlijk wat tijd om dit regelen en ook daarbij kun je het beste een professionele organisatie inschakelen zoals Stage USA. Dit visum geldt voor iedereen vanaf 18 jaar oud, je moet daarbij beschikken over de nodige financiële middelen en in het bezit zijn van een paspoort dat ook nog geldig is na je vertrek uit de VS. Je moet er wat voor over hebben, maar dan krijg je ook wat! Amerika is natuurlijk het land van de onbegrensde mogelijkheden, met een overweldigende natuur, de mooiste nationale parken en canyons, de metropolen New York en Los Angeles en legendarische autoroutes zoals Route66 en de Pacific Highway.
6. Werken in Singapore
Singapore is een klein, bijzonder land waar alles tot in de puntjes is geregeld. De voertaal is Engels wat het makkelijker maakt om er te werken. Singapore kent echter strenge regels en ook alles rondom visa is zeer strikt. Er is een visum voor een Work Holiday programme, voor voltijds studenten en afgestudeerden tot 25 jaar. Je mag dan 6 maanden in Singapore verblijven. Houd wel rekening met vrij hoge kosten door onder meer hoge huren (mocht je dat willen doen). Maar is Singapore jouw keuze, dan ontdek je een heel bijzonder land met een koloniaal verleden, geweldige streetfood scene en pure natuur. Singapore is natuurlijk ook een goede uitvalsbasis om te reizen naar andere landen als Maleisië, Indonesië en Thailand.
7. Werken in EU-landen
Een aangenaam alternatief voor een werkvakantie is werken en rondreizen in EU-landen. Minder exotisch wellicht, maar net zo spannend en leerzaam en makkelijker te regelen. Er is namelijk vrij woon- en werkverkeer tussen de EU-landen. Waarom dan niet in Frankrijk, Spanje of Italië rondreizen en werken? Je hoeft in ieder geval geen ingewikkelde visumprocedures te doorlopen, geen duizenden US-Dollars op de bank te hebben en speciale verzekeringen af te sluiten. En in feite kan iedereen het doen, ook als je al jaren student-af bent en inmiddels bijna in een mid-life crisis bent beland.
Regel je visum en een reisverzekering
Check vooral heel goed de regels bij de ambassade van het land waar je naar toe wilt reizen en waar je zou willen werken om je reis te bekostigen. Naast bepaalde visa, zijn een geldig paspoort tot na vertrek uit het land van jouw keuze, een goede reisverzekering en/of ziektekostenverzekering, plus een aantoonbaar geldbedrag op de bank, meestal basisvereisten om in een ander land buiten de EU te mogen rondreizen en werken.
Bron: Skyscanner
Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.