vragen over
reisverzekeringen? 055-5400408

Wintersport: pas op voor bevriezing

Duitsland wil aanpassing schengenverdrag Tijdens wintersport loop je de kans op bevriezing van lichaamsdelen en onderkoeling. Lees hier hoe je dit kunt herkennen en voorkomen, zodat jouw wintersportvakantie veilig verloopt.

Bevriezen van lichaamsdelen

Elk lichaamsdeel kan bevriezen bij extreme kou tijdens de wintersport. De meest voorkomende lichaamsdelen die bevriezen zijn oren, handen, neus en tenen. Zelfs je ogen kunnen bevriezen. Dat kan al bij temperaturen onder de -15 graden. Bevriezingsverschijnselen komen veel voor bij schaatsers die aan lange schaatstochten meedoen. Je wordt dan voor een langere periode blootgesteld aan lage temperaturen.

Gradaties

Bevriezingsverschijnselen kennen een gradatie van een tot en met vier. Bij eerste- en tweedegraads bevriezing raakt alleen de buitenste huidlaag beschadigd. Bij een tweedegraads bevriezing zie je blaren ontstaan. Bij een verdere bevriezing wordt ook het onderhuidse weefsel aangetast en dat noemt men dan de derdegraads bevriezing. Bij het allerlaatste, de vierdegraads bevriezing, sterft het weefsel af en dan moet het bevroren lichaamsdeel worden geamputeerd.

Je kunt al bevriezingsverschijnselen krijgen met temperaturen boven de nul graden door vocht, knellende schoenen of kleding, ondervoeding, problemen met je bloedvaten en harde wind. Wat de meeste wintersporters niet weten is, dat door het dragen van piercings of oorbellen, je een groter gevaar loopt. Dit omdat metaal goed geleidt en snel aan je huid vast vriest, met alle gevolgen van dien.

Bevriezingsverschijnselen

Mocht je ondanks een goede voorbereiding toch bevriezingsverschijnselen hebben, dan moet je snel de warmte opzoeken. Trek kleding uit die vochtig is of je opwarming vertraagd. Zorg er wel voor dat je geleidelijk jezelf opwarmt en drink hierbij iets warms en zoets. Dus geen hulpmiddelen en ook niet je huid warmwrijven. Neem voor de zekerheid contact op met een arts, als je denkt dat er lichaamsdelen bevroren zijn.

Onderkoeling

Je kunt tijdens het beoefenen van wintersport activiteiten ook last krijgen van onderkoeling. Je ledematen worden dan stijf, waardoor het bewegen moeilijker wordt. Verschijnselen hiervan zijn:

  • Toenemende vermoeidheid.
  • Uitputting.
  • Coördinatieverlies.

Hierdoor zal je sneller vallen of ongelukken op de piste krijgen.

Bij ernstige onderkoeling ben je te uitgeput om nog zelfstandig te kunnen bewegen, te denken of te eten en als je er dan alleen ervoor staat, is dat levensgevaarlijk. Raadpleeg altijd een arts wanneer iemand onderkoeld is. Want een snelle opwarming kan ertoe leiden dat je in een shocktoestand terechtkomt, met alle gevolgen van dien.

Herkenning

Mocht je het vermoeden hebben dat iemand onderkoeld is, dan blijkt dat uit de volgende verschijnselen: rillen

  • Klappertanden.
  • Moeite met spreken.
  • Coördinatieverlies.
  • Niet in staat om zelfstandig te functioneren.

Waarschuw in dat geval een arts.

Preventie

Je kunt bevriezingsverschijnselen en onderkoeling voorkomen door het dragen van goede ademende en/of waterafstotende kleding. Een goede zonnebril of een skibril is ook belangrijk. Wintersporten vergt veel energie van je lichaam, dus zorg ervoor dat je genoeg eet en drinkt voordat je op pad gaat, maar ook tijdens het skiën. Je verbruikt veel koolhydraten en je verliest ongeveer anderhalf tot twee liter vocht.

Hoe te handelen bij problemen?

Natuurlijk heb je ook een goede reisverzekering met wintersportdekking afgesloten. Neem bij problemen of vragen contact op met de Alarmcentrale van je reisverzekeraar. Zij kunnen je direct helpen of adviseren.

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reisverzekeringblog.nl is een merk van EXT Internet Consultancy | Postbus 3101 | 7339 ZG | Apeldoorn | KvK 51738872

EXT is een online bemiddelaar in zorg- en schadeverzekeringen particulier - Wij werken op basis van ‘Execution only’ (afsluiten zonder advies) - AFM vergunningnr: 12047442 - KiFiD aansluitnummer: 300.017739