De Alarmcentrale van de ANWB moest van december 2016 tot en met 5 maart 2017 vaker hulp bieden aan Nederlandse wintersporters. Tot deze datum werden 1500 wintersporters geholpen, dat zijn er ruim 200 meer dan vorig jaar.
De stijging van het aantal hulpvragen heeft te maken met de stijging van het aantal wintersporters waardoor het een stuk drukker was op de pistes. Veel letsel is volgens de Alarmcentrale het gevolg van botsingen. Een aantal viel omdat zij schrokken van andere wintersporters die met een hoge snelheid passeerden. De meeste wintersporters meldden zich met knieletsel of met beenfracturen.
In de top vijf van meest voorkomende wintersportletsels is een verschuiving opgetreden. De nummer één blijft kniebandletsel, gevolgd door meldingen van enkel- onderbeen- of kniefracturen. Nieuw op plek drie zijn de fracturen van het scheenbeen. Op plek 4, net als vorig jaar, staan sleutelbeenfracturen. De bovenarmfracturen die vorig jaar nog op nummer 5 stonden zijn dit jaar verdrongen door bekkenfracturen. Letsels aan pols, onderarm en elleboog zijn eveneens uit de top vijf verdwenen.
De top 5 van meest voorkomende wintersportletsels 2016-2017:
- Kniebandletsel.
- Fracturen van enkel, onderbeen of knie.
- Fracturen van scheenbeen en kuitbeen.
- Sleutelbeenfracturen.
- Bekkenfractuur.
De meeste meldingen kwamen uit Oostenrijk, dat voor Nederlanders het meest favoriete wintersportland is, gevolgd door Frankrijk en Zwitserland.
Bijna 50 patiënten kwamen met een gipsvlucht terug naar huis. Ook wordt veel gebruik gemaakt van een ligtaxi of een ambulance. Verreweg de meeste wintersporters keerden echter met het eigen vervoer huiswaarts.