Nu de scholen weer zijn gestart en de meeste Nederlanders terug van vakantie, maakt alarmcentrale Eurocross Assistance de balans op van het aantal hulpvragen deze zomer. Dat waren 58.749 telefoontjes van Nederlanders in nood in het buitenland. De meeste meldingen kwamen uit Spanje, Frankrijk, Italië en Duitsland.
Een opvallende stijging kwam uit Griekenland met 25 procent meer meldingen dan vorig jaar. Ook ontvingen we veel vragen over natuurrampen zoals de aardbeving op Lombok en het plotselinge noodweer in Frankrijk en Duitsland.
Extreme hitte zorgt voor maag-darminfecties…
Veel Nederlanders belden ons over flauwtes, oorontstekingen, ontstekingen aan de huid en maag-darminfecties. Mogelijk heeft dat te maken met de warme zomer in heel Europa. Voorbeelden daarvan zijn flauwvallen door langdurige blootstelling aan hitte, oorontstekingen door zwemmen in – door de aanhoudende warmte – bevuild natuurwater, ontstekingen aan de huid door het openkrabben van geïrriteerde insectenbeten en maag-darminfecties doordat voedsel eerder bederft.
… en kapotte koppelingen
Ook voertuigen hadden problemen door de warmte dit jaar. Naast lekke banden kreeg de alarmcentrale de meeste meldingen van oververhitte motoren en kapotte koppelingen. Ook ondervonden veel mensen problemen met hun camper. Het ging dan meestal om motorische mankementen. Een vervelende bijkomstigheid is dat de reparatie in het buitenland lang kan duren. Het aantal vervangende campers om de reis toch voort te kunnen zetten, is erg schaars dus een goede motorcheck voordat je vertrekt volgend jaar is dan ook geen overbodige luxe.
Pech op reis kan flink in de papieren lopen
De alarmcentrale ziet veel Nederlanders die hulp nodig hebben maar daar niet of onvoldoende voor verzekerd zijn. Een eerder onderzoek van Eurocross liet al zien dat bijna een kwart van de reizigers zelfs niet weet waar zij op reis tegen verzekerd is. Deze onwetendheid zorgt soms achteraf nog voor vervelende verrassingen. Zo kunnen zorgkosten in het buitenland en de kosten voor de terugreis naar Nederland flink oplopen en onverwacht voor eigen rekening zijn. We adviseren reizigers zich daarom voor vertrek goed te informeren over de plek van bestemming. Zorg voor een goede reisverzekering en kijk of de verzekeringsdekking aansluit op het vakantieland en eventueel te ondernemen activiteiten. Schakel bij pech, ziekte of een ongeluk op reis meteen de alarmcentrale in. Die kan verder helpen.