Eind deze week beginnen de schoolvakanties in de regio’s Noord en Midden. Vele Nederlanders reizen dan af richting de wintersportgebieden. In de aanloop naar de Krokusvakantie zag de alarmcentrale SOS International het aantal ongelukken op de piste flink stijgen.
34% meer meldingen dan vorig jaar
Sinds de start van de kerstvakantie kreeg de alarmcentrale in totaal 1.150 meldingen van ongevallen uit de wintersportgebieden. Een stijging van 34% ten opzichte dezelfde periode vorig jaar. Deze stijging is deels te verklaren door extra werk voor een nieuwe verzekeraar. SOS International denkt dat de stijging ook te maken heeft met de mindere sneeuwcondities. Hierdoor vallen mensen eerder en harder. Op pistes waar wel geskied kan worden is het veel drukker. Door drukkere pistes neemt de kans op botsingen en ongevallen toe.
Het merendeel van de ongeval meldingen komt uit Oostenrijk (600), gevolgd door Frankrijk (300) en Zwitserland (150). Zeker met de mindere sneeuwcondities van dit moment, is de kans op blessures groter. Alarmcentrale SOS International geeft de wintersporter tips voor een veilige wintersport:
- Sluit een reisverzekering af inclusief wintersportdekking én geneeskundige kosten.
- Ga uitgerust op de ski’s of het snowboard staan.
- Zorg dat de skiuitrusting in orde is en dat de bindingen goed zijn afgesteld.
- Draag een helm.
- Houdt je aan de pisteregels
- Sla het telefoonnummer van de alarmcentrale in Nederland op in je mobiele telefoon. Alarmcentrales zijn 24 uur per dag bereikbaar
- Is hulp van de alarmcentrale nodig? Neem dan zo snel mogelijk contact op. Zo voorkom je opname in een privé-kliniek waarvan de kosten mogelijk niet vergoed worden door de verzekeringsmaatschappij.
Gebruik je kop, helm op!
Het letsel dat men oploopt tijdens het skiën betreft vooral:
- Gebroken polsen.
- Letsel aan knieën en enkels (verstuikingen en breuken).
- Sleutelbeenbreuken.
- Gebroken armen en ribben.
Hoofdletsel komt steeds vaker voor. Zo’n 20 wintersporters liepen tot nu toe een hersenschudding op. Hoofdletsel kan ernstige en langdurige gevolgen hebben, zoals:
- concentratieverlies;
- geheugenverlies;
- vermoeidheid;
- chronische hoofdpijn.
SOS International adviseert wintersporters een helm te dragen. De alarmcentrale ondersteunt hiermee de campagne Gebruik Je Kop, Helm op! van de stichting Consument en Veiligheid en de Nederlandse Ski Vereniging.
Wintersport en reisverzekering
Wanneer je op wintersportvakantie gaat, moet je bij een kortlopende- of doorlopende reisverzekering een aanvullende wintersportdekking afsluiten. Dit heeft als reden dat wintersport specifieke risico’s met zich meebrengt. Daarnaast zijn de materialen voor een wintersport vaak erg duur en door de wintersportdekking zijn deze extra verzekerd.
Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.
Er zijn 3 reacties