Een annuleringsverzekering biedt een vergoeding als je door een ziekte niet op vakantie kunt gaan. Maar wat als je die ziekte al had tijdens het boeken? Volgens een bindende uitspraak van de Geschillencommissie Financiële Dienstverlening van het Kifid hoeft de annuleringsverzekering niet in alle gevallen uit te keren.
Een belangrijk criteria bij verzekeren is het begrip: onzeker voorval. Wie een vakantie moet annuleren vanwege medische klachten die al bekend waren tijdens het boeken van de reis, kan niet zo maar aanspraak maken op de annuleringsverzekering. Als de annulering vanwege bestaande klachten is te verwachten, is er geen sprake van een onzeker voorval en hoeft de annuleringsverzekering niet uit te keren.
De kwestie in deze gaat over een verzekerde die twee reizen naar Griekenland boekte om zijn echtgenote te verrassen. Al naar enkele uren bedacht de man zich en annuleerde hij de reis. Het reisbureau wilde het bedrag van boeking niet terugbetalen. De man deed een beroep op zijn reis- en annuleringsverzekering met als reden: medische problemen.
De verzekerde en zijn vrouw bleken slecht ter been te zijn. De medisch adviseur van de verzekeraar concludeerde dat dit medische probleem al jaren bestond. Er was geen sprake van een nieuw acuut medisch probleem, zoals het breken van een been of heup, waardoor de reis geannuleerd moest worden.
De verzekeraar heeft vervolgens de claim op de annuleringsverzekering afgewezen, omdat er geen onverwachte of onvoorziene situatie was die zich na het boeken heeft voorgedaan. De verzekerde nam daar geen genoegen mee en diende een klacht in bij de geschillencommissie. Ook daar kreeg hij geen gelijk. De geschillencommissie vond dat vergoeding van de annuleringskosten terecht was geweigerd, omdat de medische klachten al voor de boeking bestonden en er dus geen sprake was van een onzeker voorval.
Bron: www.kifid.nl
Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.