vragen over
reisverzekeringen? 055-5400408

Backpacken en uitschrijven uit het bevolkingsregister

Onderzoek: recreatief duiken, wel of niet gedekt op je reisverzekering?

Een jaartje backpacken en de wereld verkennen. Wie droomt daar niet van? Veel backpackers gaan na de studie eerst de zinnen verzetten, alvorens je in het keurslijf van een betaalde baan terecht komt.

Speciale reisverzekeringen voor backpackers

Een aantal reisverzekeraars hebben een speciale reisverzekering voor backpackers en andere wereldreizigers. Deze sluit aan bij het reisgedrag van een backpacker en kent een langere geldigheidsduur. In veel gevallen kan je tussentijds de polis verlengen, dat is handig wanneer je besluit toch wat langer weg te blijven dan voorzien. De volgende reisverzekeraars hebben een speciale wereldreisverzekering:

  • Allianz Global Assistance (Globetrotter reisverzekering)
  • ISIS (Special ISIS verzekering)
  • Goudse Verzekeringen (Wereldreiziger Polis)
  • OOM Global

Uitschrijven bij de gemeente

Wanneer je voor een langere periode in het buitenland verblijft, moet je jezelf officieel laten uitschrijven bij de gemeente. Dit kan bij de Gemeentelijke Basis Administratie (GBA, voorheen bevolkingsregister). Uitschrijven moet altijd voordat jouw reis aanvangt en uiterlijk vijf dagen voor je vertrek. Informeer hiervoor bij je gemeente wat het beleid is ten aanzien van het uitschrijven. Het uitschrijven kan op twee manieren:

  1. Persoonlijk (even langs gaan).
  2. Schriftelijk (een kopie van je paspoort is dan vereist).

Gevolgen van uitschrijving uit het bevolkingsregister

Wanneer je uit het bevolkingsregister geschreven wordt, betekent dit niet dat je dan geen Nederlander meer bent. Je behoudt gewoon je sofinummer en paspoort. Alleen heb je dan geen recht meer op sociale voorzieningen zoals bijstand, kinderbijslag, huursubsidie, AOW, enz.

Controle gemeente

Een gemeente controleert niet echt streng of je nog wel in Nederland verblijft. Het komt regelmatig voor dat reizigers voor een langere periode naar het buitenland gaan en toch ingeschreven blijven bij de desbetreffende gemeente. Het kan wel zo zijn dat de gemeente op de hoogte wordt gebracht door je zorgverzekeraar, belastingdienst en eventuele andere instanties. Indien de gemeente een tip ontvangt dat je voor langere tijd in het buitenland verblijft, dan wordt je verzocht om je te melden. Als je dan niet op komt dagen kan dat gevolgen hebben. Denk bijvoorbeeld aan een wachtlijst van de gemeente voor de toewijzing van een huurwoning. Je gemeente kan je van die lijst schrappen.

Belastingdienst

Zodra je uitgeschreven bent bij de gemeente, wordt de belastingdienst hiervan op de hoogte gebracht. De belastingdienst stuurt je dan een formulier op, zo niet, vraag er dan één aan. Met dit formulier kan je een zaakwaarnemer aanwijzen en de belastingdienst machtigen.

Als je binnen een jaar weer terug bent in Nederland, dan is dit voor de inkomstenbelasting alsof je niet weg bent geweest. Met andere woorden, je blijft binnen dat jaar gewoon verplicht om eventueel je inkomstenbelasting te betalen. Uiteraard geldt dit niet wanneer je in een ander land ingeschreven hebt gestaan en aldaar belasting over je inkomen hebt betaald.

Voorwaarde hierbij is wel dat de situatie in het buitenland vergelijkbaar moet zijn met de Nederlandse inkomstenbelasting en de daarvoor geldende heffingsgrondslagen. Jouw land van verblijf moet behoren bij de Europese Unie of een land waarmee Nederland een belastingverdrag heeft gesloten. Zo gauw je weer terug bent in Nederland, moet je de belastingdienst bewijzen kunnen overleggen, waaruit blijkt dat je in het buitenland belasting over je inkomen betaald hebt.

Inschrijven op een ander adres in Nederland

Je kunt wel gewoon een postadres aanhouden, ook al ben je uitgeschreven uit het bevolkingsregister. Indien je alleen een postadres hebt, ben je daarom nog geen inwoner van de gemeente. De bewoners op het betreffende postadres betalen dan geen extra gemeente- of zuiveringsbelasting. Informeer altijd bij je gemeente over de voorwaarden en bijzonderheden. Neem daarvoor contact op met de afdeling Burgerzaken van je gemeente.

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reisverzekeringblog.nl is een merk van EXT Internet Consultancy | Postbus 3101 | 7339 ZG | Apeldoorn | KvK 51738872

EXT is een online bemiddelaar in zorg- en schadeverzekeringen particulier - Wij werken op basis van ‘Execution only’ (afsluiten zonder advies) - AFM vergunningnr: 12047442 - KiFiD aansluitnummer: 300.017739