Uit Cuba komen berichten dat toeristen besmet zijn met Cholera, waaronder ook een Nederlander. In totaal zijn twaalf buitenlanders tussen de 30 en 74 jaar besmet.
Cuba
Na de cholera uitbraak in juli 2012 is er wederom een uitbraak gaande. De meldingen zijn afkomstig uit de provincies Ciudad de la Habana, Camahuëy, Granma, Santiago de Cuba en Guantanamo.
Besmettelijk
Cholera is een besmettelijke ziekte, die een darmontsteking geeft. De ziekte wordt veroorzaakt door de cholerabacterie. Eten en drinken kan besmet raken door ontlasting van zieke patiënten. Het drinken van onvoldoende gezuiverd leidingwater en het eten van voedsel dat is bereid door straatverkopers is een risico. De tijd tussen besmet worden en ziekte is gemiddeld twee tot drie dagen.
Verschijnselen bij Cholera
Cholera begint met plotseling braken en grote hoeveelheden waterdunne diarree. De diarree wordt beschreven als ‘rijstwater’, licht geelgroen met vlokjes en nagenoeg geurloos. Ernstige buikkrampen ontbreken meestal. De diarree leidt snel tot uitdroging. Bij gezonde reizigers verloopt de ziekte meestal mild en stopt het vanzelf.
Er bestaat vaccin, Dukoral, dat met water ingenomen moet worden en ongeveer 85% bescherming geeft. Het risico op cholera is voor de gewone reizigers echter erg laag. Vaccinatie is niet nodig. Wel moeten reizigers extra hygiënemaatregelen nemen.
Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.