vragen over
reisverzekeringen? 055-5400408

Fraudebeleid reisverzekeraars

Onderzoek: recreatief duiken, wel of niet gedekt op je reisverzekering? Jaarlijks wordt er structureel misbruik gemaakt van reisverzekeringen. Dit kost reisverzekeraars miljoenen euro’s. Bij verzekeringsfraude misleid je bewust de reisverzekeraar om er zelf financieel beter van te worden.

Meer schadeclaims zorgen voor hogere premie
Hoe meer er geclaimd wordt bij een reisverzekeraar, des te hoger de premie uiteindelijk wordt. Reisverzekeraars willen hun reisverzekeringen tegen een zo laag mogelijk premie aanbieden en daarom stellen zij een fraudebeleid op. Door fraude aan te pakken, zullen er minder claims binnenkomen en kan de premie voor een reisverzekering laag blijven. De betrouwbare klanten worden op deze manier niet de dupe.

Voorbeelden van verzekeringsfraude
Om je een indruk te geven hoe er gefraudeerd wordt bij reisverzekeraars beschrijven we hieronder een aantal voorbeelden:

  • Duurder product declareren: het verlies van een dure merkzonnebril claimen op je reisverzekering in plaats van een goedkope merkloze bril.
  • Een beschadigd artikel onterecht als niet herstelbaar opgeven en het volledige aankoopbedrag claimen, terwijl het artikel goedkoop is te repareren.
  • De schadetoedracht aanpassen, zodat het onder de polisdekking valt.
  • Het vervalsen van nota’s.
  • Verkeerde nota’s overleggen.
  • Niet gestolen goederen als gestolen declareren.
  • Na een afgewezen schadeclaim nogmaals dezelfde schade claimen met een ander verhaal.

Onderzoek verzekeringsfraude
Wanneer een reisverzekeraar het idee heeft dat een schadeclaim niet helemaal in orde is, dan gaan zij dit nader onderzoeken. Vaak wordt hier een onafhankelijk expertisebureau voor ingeschakeld. Een expert zal de schadeclaim telefonisch op persoonlijk controleren op juistheid. Om misverstanden te voorkomen is het daarom belangrijk dat je een schadeformulier zo volledig mogelijk invult en zo veel mogelijk bewijsmateriaal meestuurt.

Gevolgen als verzekeringsfraude wordt aangetoond
Indien er vast komt te staan dat een verzekerde zich schuldig heeft gemaakt aan verzekeringsfraude, dan worden er maatregelen getroffen. Doorgaans treffen reisverzekeraars de volgende maatregelen:

  • De gehele schadeclaim wordt niet uitgekeerd.
  • De reisverzekering wordt direct beëindigd.
  • Overige verzekeringen bij deze verzekeraar (zoals bijvoorbeeld een inboedelverzekering levensloopverzekering etc.) worden ook direct beëindigd.
  • Plaatsing op een interne incidentenlijst.
  • Vermelding bij het Centraal Informatie Systeem van de Nederlandse verzekeraars.
  • Aangifte bij de politie.

Wanneer je als fraudeur vermeld wordt bij het Centraal Informatie Systeem van de Nederlandse verzekeraars (de zwarte lijst) dan wordt het vaak lastig om elders een verzekering af te sluiten. Verzekeraars kunnen op basis van deze lijst weigeren om je te verzekeren (gedurende acht jaar) of bieden een verzekering aan tegen een veel hogere premie dan normaal.

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reisverzekeringblog.nl is een merk van EXT Internet Consultancy | Postbus 3101 | 7339 ZG | Apeldoorn | KvK 51738872

EXT is een online bemiddelaar in zorg- en schadeverzekeringen particulier - Wij werken op basis van ‘Execution only’ (afsluiten zonder advies) - AFM vergunningnr: 12047442 - KiFiD aansluitnummer: 300.017739