Reizigers die naar China gaan of uit China terugkomen, dienen rekening te houden met mogelijke gevolgen van het nieuwe griepvirus H7N9.
Zo moeten Nederlanders met verschijnselen van longontsteking die recent in het oosten van China zijn geweest, onderzocht worden op het nieuwe griepvirus H7N9.
Influenza H7N9
Volgens de WHO is het onwaarschijnlijk dat het virus van mens op mens over kan gaan. Het is nog niet zeker dat H7N9 een vogelgriepvirus is. Het zou van varkens afkomstig kunnen zijn. Wel hebben verschillende patiënten contact gehad met pluimvee.
Op 31 maart hebben de Chinese gezondheidsautoriteiten bij de WHO, negen patiënten gemeld met een infectie veroorzaakt door een nieuw influenzavirus H7N9. Drie van de patiënten zijn ten gevolge van het virus overleden. De patiënten waren afkomstig uit de provincies Shanghai, Anhui, Jiangsu en Zhejijang (zie kaartje).
Reiszigersadvies LCR
Het is nog onbekend waar het virus vandaan komt maar van enkele patiënten is bekend dat zij contact hadden gehad met pluimvee. Het risico op besmetting voor reizigers is laag. Wel gelden de volgende adviezen aan reizigers naar de genoemde regio’s in China:
- Vermijd tijdens uw reis en vakantie zoveel mogelijk direct contact met vogels en pluimvee. Mest is ook een mogelijke bron van besmetting. Vermijd daarom ook markten waar vogels worden verhandeld. Indien lokaal melding wordt gedaan van besmette bedrijven of dorpen, bezoek deze dan niet en pas eventueel uw reisbestemming/route aan.
- Neem geen dierlijke producten (eieren, vlees, vleeswaren, kaas of andere melkproducten, huiden, jachttrofeeën) mee tijdens de door -en terugreis, ook niet in kleine hoeveelheden.
- Als u zelf kippenvlees bereidt, neem dan goede hygiënische maatregelen in acht (handen wassen) en zorg dat het vlees goed gaar en verhit is (minimaal 70 graden).
- Ook in restaurants is het noodzakelijk alleen goed gaar kippenvlees te eten.
Er is voor reizigers geen indicatie om preventief antivirale medicijnen te gebruiken. Komt u terug van een reis naar China en heeft u griepachtige klachten neem dan contact op met uw huisarts.
Bronnen: LCR, www.ecdc.europa.eu en www.who.int
Reisverzekeringblog.nl tip: Krijg je tijdens een verblijf in China griepklachten, neem dan contact op met de alarmcentrale van je reisverzekering. Zij kunnen je verder adviseren en je eventueel verwijzen naar een betrouwbaar ziekenhuis in de omgeving.
Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.