vragen over
reisverzekeringen? 055-5400408

Minder bagage verloren in 2009

Onderzoek: recreatief duiken, wel of niet gedekt op je reisverzekering? Het aantal bagagestukken dat verloren gaat of vertraagd aankomt op luchthavens is het afgelopen jaar met 23,8 procent gedaald. Dit blijkt uit een rapport van Sita (IT-specialist uit de luchtvaartsector). De luchtvaartmaatschappijen hebben door deze daling samen ongeveer 345 miljoen euro bespaard.

25 miljoen bagagestukken verloren
Naar schatting namen in 2009 ruim 2,2 miljard mensen het vliegtuig en raakten er ruim 25 miljoen bagagestukken kwijt. Dat is bijna een kwart minder dan in 2008 en zelfs 40 procent minder dan in 2007.
De daling van deze cijfers is te verklaren doordat er het afgelopen jaar minder luchtvaartverkeer was. Ook namen passagiers minder bagage mee en is het afhandelingsysteem verbeterd.

Meeste bagage raakt verloren tijdens overstap
De meeste bagageproblemen komen voor bij een overstap tussen vliegtuigen (52 procent). Verder zijn problemen met labels (13 procent) een reden waardoor het mis gaat. In 6 procent van de gevallen was er een probleem met de douane op het vliegveld, luchthavenautoriteiten of de omvang/het gewicht van de bagage.

Bij vermissing van bagage contact opnemen met luchtvaartmaatschappij
Indien je bagage niet is meegekomen met de vlucht, dien je direct contact op te nemen met een vertegenwoordiger van de luchtvaartmaatschappij waarmee je hebt gevlogen. In de meeste gevallen is er een balie van iedere luchtvaartmaatschappij op het vliegveld aanwezig. Zij kunnen in een wereldwijd systeem bekijken of jouw bagage zich op een ander vliegveld bevindt. De luchtvaartmaatschappij dient er dan voor te zorgen dat de bagage netjes bij jouw (vakantie)adres wordt afgeleverd. Meestal gebeurt dit binnen 48 uur. Vraag bij aangifte van vermissing wel altijd om P.I.R. (Property Irregularity Report) bij de luchtvaartmaatschappij. Hiermee kun je aantonen (bijvoorbeeld bij je reisverzekeraar) dat je bagage niet met de vlucht is meegekomen.

Bagagedekking van je reisverzekering
Het kan even duren voordat je de bagage weer terug hebt. Het is dan ook verstandig om voor je vakantie niet ieder een eigen koffer in te laten pakken. Verspreid je spullen over zoveel mogelijk koffers. Zo heb je in ieder geval nog wat bij de hand als je bagage niet aankomt.
In geval van vermissing van je bagage kan je tevens een beroep doen op je reisverzekering. Je krijgt dan een vergoeding van enkele honderden euro’s voor vervangende kleding en toiletartikelen. De vertraging van je bagage moet dan meestal wel meer dan 24 uur bedragen.

3,4 procent blijft definitief vermist
Slechts 3,4 procent van alle bagage wordt nooit opgehaald of blijkt gestolen. Mocht je bagage definitief vermist blijven, dan kan de vergoeding oplopen tot enkele duizenden euro’s, afhankelijk van de dekking van je reisverzekering.

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reisverzekeringblog.nl is een merk van EXT Internet Consultancy | Postbus 3101 | 7339 ZG | Apeldoorn | KvK 51738872

EXT is een online bemiddelaar in zorg- en schadeverzekeringen particulier - Wij werken op basis van ‘Execution only’ (afsluiten zonder advies) - AFM vergunningnr: 12047442 - KiFiD aansluitnummer: 300.017739