vragen over
reisverzekeringen? 055-5400408

Minder reizen geboekt door angst bij consumenten

Duitsland wil aanpassing schengenverdrag

De reisbranche is in mineur door tegenvallende boekingen dit jaar. De oorzaak: angst bij consumenten door de aanhoudende stroom van negatieve berichten. Ook de Britse reisindustrie vreest dat de touroperators een slecht jaar tegemoet gaan.

Hoewel 2011 goed begon voor de Nederlandse reisbranche, met grote plussen ten opzichte van 2010, is nu de fut er uit. TUI Nederland liet vorige week donderdag weten, dat de boekingen een terugval tot 30 procent onder het niveau van vorig jaar laten zien. TUI is met onder meer de merken Holland International, Arke en Kras de grootste touroperator van Nederland.

Angst om te reizen

Reizigers zijn geschrokken door de negatieve geluiden zoals burgeroorlogen, onrust en natuurrampen. Men wacht af waardoor de boekingen inzakken. De Britse reisbranche noemt de Libische oorlog aan de Middellandse Zee, de toenemende onrust in het Midden-Oosten en de nucleaire dreiging in Azië, als belangrijkste reden voor de angst om te reizen. Ook de stijgende kans op stakingen door sociaaleconomische problemen en het gevaar van nieuwe aardbevingen en tsunami’s hebben een negatieve invloed op de vakantieplannen. Daar komt nog het aanhoudende terreurrisico bij.

Vertragingen

De vluchtverstoringen en lange vertragingen op luchthavens door uiteenlopende oorzaken spelen ook een rol. De IJslandse aswolk en de extreme sneeuwval in 2010 zitten nog vers in het geheugen, blijkt uit onderzoek. De reisondernemers zitten met hun handen in het haar en vrezen voor een verdere daling van de omzet dit jaar.

Vakantiegangers nemen het zekere voor het onzekere en boeken vooral bestemmingen in Europa of dicht bij huis. Bij de Britse reizigers zijn Spanje en Frankrijk populair de komende zomer.

Egypte uit de gratie

Bij de Nederlandse toeristen is Egypte totaal uit de gratie. De boekingen lopen 30 tot 40 procent achter op vorig jaar. Het verlagen van de prijzen heeft voor een kleine opleving gezorgd. Nu is de prijs weer op een normaal niveau en wil de consument niet meer. Hetzelfde geldt voor Tunesië, daar lijkt niemand meer naar toe te willen. Andere bestemmingen profiteren van de negatieve beeldvorming over de vakantielanden in het Midden Oosten. Vooral Turkije en de Canarische Eilanden zijn in trek bij Nederlanders.

Het is niet alleen de beelden van rampen maar vooral ook het tempo waarmee de negatieve nieuwsberichten zich opvolgen. De onlusten in het Midden-Oosten, de aardbeving in Japan, en de overstromingen in Zuid-Thailand. Beelden van toeristen die vast zitten op een luchthaven doen de reislust afnemen.

Reismarkt is veerkrachtig

Niet iedereen is somber gestemd. Er zijn ook deskundigen die stellen dat consumenten een vakantie erg belangrijk vinden en daarom toch wel gaan boeken. Daarnaast vergeet men alle ellende ook weer snel blijkt uit andere onderzoeken. In het verleden heeft de reismarkt zich veerkrachtig getoond. Zodra het allemaal weer wat rustiger wordt, zullen de boekingen snel opleven is de verwachting. Een voorwaarde is dan wel dat het ook daadwerkelijk rustig blijft.

Zekerheid: reisverzekering voor onvoorziene omstandigheden

Wanneer je op reis bent kan er natuurlijk altijd iets onverwachts gebeuren. Het risico van een overstroming, storm, vulkaanuitbarstingen en ander natuurgeweld is niet te voorkomen. Met een reisverzekering ben je wel voorbereid op dergelijke gebeurtenissen. Eventuele extra reis- en verblijfskosten vallen onder de dekking van een reisverzekering. Gestrande reizigers ontvangen van de reisverzekeraar een vergoeding voor de extra kosten die ze moeten maken. Deze ‘onvoorziene kosten’ worden ook wel SOS kosten genoemd. Repatriëring en hulp van de Alarmcentrale zijn ook verzekerd.

Omboekverzekering voor extra zekerheid

Door de toenemende kans op onlusten en natuurrampen in de wereld kan het verstandig zijn een omboekverzekering af te sluiten bij het boeken van je reis. Touroperators en reisorganisaties bieden deze omboekverzekering aan, waarmee je tot twee weken voor vertrek je reis kosteloos kunt omboeken, indien je niet meer naar die bestemming wilt. Dit is alleen mogelijk wanneer er sprake is van een aantoonbare veranderde situatie ten opzichte van het moment van boeken. Denk aan onlusten of natuurrampen. Er hoeft geen sprake te zijn van een negatief reisadvies, indien je van plan bent om een beroep te doen op deze verzekering.

Reisverzekeraars Unigarant en Europeesche Verzekeringen bieden de omboekverzekering aan in samenwerking met reisorganisaties en touroperators. Informeer bij het boeken van je reis naar de mogelijkheden.

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.

Er zijn 2 reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reisverzekeringblog.nl is een merk van EXT Internet Consultancy | Postbus 3101 | 7339 ZG | Apeldoorn | KvK 51738872

EXT is een online bemiddelaar in zorg- en schadeverzekeringen particulier - Wij werken op basis van ‘Execution only’ (afsluiten zonder advies) - AFM vergunningnr: 12047442 - KiFiD aansluitnummer: 300.017739