vragen over
reisverzekeringen? 055-5400408

Rode Kruis waarschuwt reizigers voor het dengue-virus in Zuidoost-Azië!

Rode kruis waarschuwt reizigers voor het dengue-virus in zuidoost-azië!

Het Rode Kruis maakt zich zorgen over de uitbraak van het dengue-virus, ook wel knokkelkoorts genoemd, in populaire vakantielanden zoals Filipijnen, Thailand en Vietnam. Ziekenhuizen in verschillende Aziatische landen kunnen het aantal patiënten met de tropische infectieziekte dengue niet meer aan.

Op de Filipijnen en in Bangladesh en Cambodja zet het Rode Kruis mobiele klinieken op om de vele zieken te behandelen. Ook werken hulpverleners rond de klok om ziekenhuizen te bevoorraden met bloed.

In veel landen ligt het aantal besmettingen met dengue veel hoger dan vorig jaar. Op de Filipijnen gaat het om 146.000 besmettingen, twee keer zoveel als vorig jaar. Daar wordt dengue inmiddels gezien als een nationale epidemie. Inmiddels zijn op de Filipijnen 622 mensen overleden door de ziekte, vooral kinderen onder de 10 jaar.

Ook in Vietnam is de uitbraak zorgelijk, ruim 80.000 mensen hebben de ziekte opgelopen, drie keer zoveel als vorig jaar. De Wereldgezondheidsorganisatie meldt dat er in Maleisië ruim 62.000 besmettingen zijn, bijna het dubbele van vorig jaar. De ziekte komt tevens voor in Bangladesh, Thailand en Laos.

Wat is dengue?

Dengue, ook wel bekend als knokkelkoorts, is een virus dat je kunt krijgen via de beet van een besmette Aedes-mug, met name de gelekoortsmug (Aedes aegypti) en de Aziatische tijgermug (Aedes albopictus). Dengue komt niet in Nederland voor, maar in (sub)tropische gebieden wel. Niet alleen in Zuidoost-Azië, maar ook in Afrika,Centraal- en Zuid-Amerika en het Caribisch gebied kan een besmette mug je te grazen nemen.

Voorzorgsmaatregelen

Je kunt niet zoals bij malaria vooraf jezelf beschermen met medicatie of je laten vaccineren. Daarom is het belangrijk goede voorzorgsmaatregelen te nemen om dengue te voorkomen. “Een muskietennet tijdens het slapen in de nacht helpt daar niet tegen,” zegt gezondheidsexpert Marina Manger Cats van het Rode Kruis. “Een klamboe bij een middagslaapje of een slapende baby overdag helpt wel. De muggen die het virus bij zich dragen prikken namelijk overdag.”

“Smeer je goed in met een muggenwerend middel waar voldoende DEET in zit. Houd met het smeren ook rekening met zonnebrandcrème, zodat het niet elkaar in de weg zit. Laat de zonnebrandcrème minstens een halfuur intrekken en breng daarna pas de muggenbescherming aan op de huid. Bedekkende kleding helpt ook tegen muggenbeten.”

Symptomen dengue-virus

Hoe weet je dat je het dengue-virus hebt? Na een muggenbeet kan het 3 tot 14 dagen duren voor je symptomen krijgt. Neem bij onderstaande klachten altijd contact op met je huisarts en vermeld dat je in dengue-gebied bent geweest:

  • Plotseling optredende koorts (tot 41 °C) met koude rillingen.
  • Hoofd-, spier- en gewrichtspijn.
  • Misselijkheid en braken.
    Hoesten en keelpijn.

Geen aspirines

Mocht je koorts krijgen, neem dan geen aspirine in voor je bij een arts geweest bent. Dengue kan het risico op bloedingen licht verhogen, dus bloedverdunnende pijnstillers zijn dan geen goed idee. Je mag wel paracetamol gebruiken tegen koorts en pijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reisverzekeringblog.nl is een merk van EXT Internet Consultancy | Postbus 3101 | 7339 ZG | Apeldoorn | KvK 51738872

EXT is een online bemiddelaar in zorg- en schadeverzekeringen particulier - Wij werken op basis van ‘Execution only’ (afsluiten zonder advies) - AFM vergunningnr: 12047442 - KiFiD aansluitnummer: 300.017739