Ziek worden op reis en bij een dokter belanden die slecht Engels spreekt of opgenomen worden in een lokaal ziekenhuis, het is de grootste tegenvaller op vakantie.
Uit onderzoek van de ANWB blijkt dat een kwart van de zonaanbidders dit weleens is overkomen.
In 16 procent van de gevallen zijn deze ‘pechgevallen’ onvoldoende verzekerd. Met hoge kosten als gevolg. Een poliklinische behandeling in het buitenland kost gemiddeld € 1.939,- de kosten van een ziekenhuisopname bedragen gemiddeld € 7.588,-.
Forse zorgkosten in het buitenland
Er wordt vaak onterecht gedacht dat zorgkosten op vakantie uit de zorgverzekering betaalt worden. Dat kan behoorlijk tegenvallen, de basis zorgverzekering dekt namelijk alleen het Nederlandse tarief en tarieven in het buitenland zijn vaak veel hoger. Wie geen aanvullende dekking voor medische kosten op zijn reisverzekering heeft betaalt deze meerkosten zelf. In Turkije of Zwitserland kom je voor een regulier ziekenhuisbezoekje al snel in een privékliniek terecht waar de kosten van een opname kunnen oplopen tot 15.000 euro. Zorg dus altijd voor een aanvullende medische dekking in het buitenland.
Jongeren vaker slecht verzekerd
Als het om reisverzekeringen gaat lijkt het er op dat ouderen de zaakjes wat beter voor elkaar hebben. Slechts 7,8% van de ouderen heeft wel eens meegemaakt dat tijdens het afhandelen van de schade bleek dat ze onvoldoende verzekerd waren. Bij jongeren ligt dit percentage een stuk hoger. 16,2% van de jongeren heeft wel eens meegemaakt dat de verzekering niet uitkeerde omdat ze niet voldoende verzekerd waren.
Zorgen komen pas bij schade
Uit het onderzoek blijkt dat 60 procent van de vakantiegangers zich zorgen maakt na een pechgeval. In dat geval maken reizigers zich vooral druk omdat ze bang zijn niet verder geholpen te worden door lokale autoriteiten of dat de taalbarrière parten speelt. Slechts 7 procent vraagt zich af of zijn of haar reisverzekering wel dekkend is, terwijl uit hetzelfde onderzoek blijkt dat 16 procent van de vakantiegangers niet (goed) verzekerd is in geval van schade.
Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.