Dit jaar is het 10 jaar geleden dat de eerste Nederlandse student naar het buitenland ging met behoud van studiefinanciering. Met die regeling kunnen Nederlandse studenten een volledige bachelor of master volgen in het buitenland. Zij kunnen in veel gevallen gewoon studiefinanciering ontvangen of behouden. Ruim 10.000 studenten, ongeveer twee derde van alle Nederlanders die in het buitenland studeren, maken daar inmiddels jaarlijks gebruik van.
In de afgelopen 10 jaar namen 75.634 Nederlandse studenten hun studiefinanciering mee naar 1.300 universiteiten in 86 landen. Ze volgden samen 5.750 studieprogramma’s. Het populairst zijn studies in noordwest Europa en de VS. Veruit het merendeel van de studenten die hun studiefinanciering meenemen over de grens studeert bij onze zuiderburen. Zij volgen daar voornamelijk studies als diergeneeskunde, geneeskunde en psychologie. Maar ook gaan veel studenten verder weg, bijvoorbeeld naar Brazilië, Australië en Japan. In het hoger onderwijs gaat 2% voor een volledige studie naar het buitenland. Bijna een kwart (24%) van de studenten gaat voor een kortere periode de grens over voor studie of stage.
Aanvragen meeneembare studiefinanciering
Studenten vragen de meeneembare studiefinanciering aan op de website van DUO. Voor studiefinanciering voor een volledige studie in het buitenland gelden dezelfde eisen als voor studiefinanciering in Nederland, plus nog een aantal extra voorwaarden. Deze hebben vooral betrekking op het feit dat de student in voldoende mate een band met Nederland moet hebben en de kwaliteit van de opleiding die de student wil gaan volgen.
Nuffic adviseert DUO over de kwaliteit en het niveau van buitenlandse hbo- en universitaire opleidingen en promoot de regeling via WilWeg.nl.
Bron: Nuffic
Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.