vragen over
reisverzekeringen? 055-5400408

Nog steeds verboden prijsmisleiding bij vakanties

Consument-Markt Wie een vliegticket, vakantiehuisje of georganiseerde reis wil boeken wordt nog steeds misleid door ondoorzichtige prijzen of verboden toeslagen. 

De Autoriteit Consument & Markt (voorheen de NMa) gaat daarom hard ingrijpen nu blijkt dat reis- en vakantieaanbieders zich niet houden aan de wet. Reisbedrijven die de regels aan hun laars lappen kunnen een boete van maximaal € 450.000 per overtreding tegemoet zien.

Misleidende prijzen in de reisbranche

Met een voorlichtingscampagne die vandaag start, wil de Autoriteit Consument & Markt (ACM) consumenten er op wijzen dat zij overtreders kunnen aangeven. In samenwerking met ConsuWijzer worden reizigers geïnformeerd over wat wel en niet mag als het gaat om de vermelding van prijzen in de reisbranche. ConsuWijzer.nl introduceert daarvoor de Prijschecker reizen, een hulpmiddel om alle (bijkomende) kosten van een reis bij elkaar op te tellen.

De ACM eist van de reisindustrie dat prijzen van reizen en vliegtickets worden getoond inclusief alle onvermijdbare kosten en dat de consument via ‘opt-in’ zelf kan kiezen voor extra diensten. Deze vaste bijkomende kosten zijn bijvoorbeeld:

  • Boekingskosten
  • Service/reserveringskosten
  • Administratiekosten
  • Luchthavenbelasting
  • Brandstoftoeslag.

Daarnaast moet de reis of accommodatie geboekt kunnen worden voor de prijs in de advertentie. Deze regels gelden nu al, maar worden door de reisaanbieders nog te vaak omzeild.

Spelregels duidelijke prijzen

Om de toepassing van duidelijke prijzen in de reisbranche te vergemakkelijken heeft de Autoriteit Consument & Markt de regels samengevat in vijf punten:

  1. De prijs in de advertentie is de prijs waarvoor geboekt kan worden.
  2. Alle onvermijdbare kosten zijn in de advertentieprijs inbegrepen.
  3. Alle variabele onvermijdbare kosten worden direct bij de advertentieprijs vermeld.
  4. Keuze-elementen worden met hun kosten aan het begin van het boekingsproces duidelijk vermeld.
  5. Keuze-elementen staan niet vooraf aangevinkt.

Reisverzekering vooraf aanvinken mag niet

De prijs in de advertentie, bijvoorbeeld op een vergelijkingssite, moet de prijs zijn waarvoor de consument de reis kan boeken. Maar bij het (online) boeken van een vliegticket, pakketreis of accommodatie (zoals een vakantiehuisje) komen er tijdens het boeken vaak allerlei kosten bij. Dat is niet tegen de regels, zolang het gaat om extra’s waar de consument zelf voor kiest. Echter, er komen tijdens het boeken vaak ook verplichte vaste kosten bij waar de consument niet onderuit kan komen. Of er staan sommige extra’s al aangevinkt, zoals een annuleringsverzekering of reisverzekering. Dat mag niet. Consumenten worden opgeroepen om dit te melden zodat reisbedrijven die zich misdragen kunnen worden aangepakt.

 

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reisverzekeringblog.nl is een merk van EXT Internet Consultancy | Postbus 3101 | 7339 ZG | Apeldoorn | KvK 51738872

EXT is een online bemiddelaar in zorg- en schadeverzekeringen particulier - Wij werken op basis van ‘Execution only’ (afsluiten zonder advies) - AFM vergunningnr: 12047442 - KiFiD aansluitnummer: 300.017739