vragen over
reisverzekeringen? 055-5400408

Vergoeding reisverzekering voor smartphone niet toereikend

Steeds meer vakantiegangers nemen een kostbare smartphone mee op reis. Maar bij schade zoals verlies of diefstal tijdens de vakantie, zal de uitkering meestal tegenvallen.

Veel reisverzekeraars in Nederland (47%) vergoeden niet meer dan € 250 – € 350 voor een smartphone, zo blijkt uit een onderzoek van MoneyView (maart 2012).

Smartphone mee op vakantie

Vrijwel iedere Nederlander neemt zijn smartphone mee op vakantie. Juist tijdens vakanties worden social media zoals Facebook en Twitter massaal gebruikt om foto’s en vakantie-ervaringen uit te wisselen. Uit een Amerikaans onderzoek (Annals of Tourism Research) blijkt dat Wi-Fi zelfs vaker gebruikt wordt tijdens de vakantie dan in het dagelijks leven. Het gebruik van mobiele telefoons en toegang tot internet zijn verslavend en blijkbaar wordt die gewoonte tijdens de vakantie niet langer onderbroken, zo stellen onderzoekers uit Canada en de Verenigde Staten.

Nu de vakanties op hun einde lopen, komen de schadeclaims weer massaal binnen bij reisverzekeraars. Vorig jaar was de smartphone of mobiele telefoon het meest geclaimd op een reisverzekering (bron: Europeesche Verzekeringen). Dit jaar zal dat na verwachting niet anders zijn.

Teleurstelling

De reizigers met een doorlopende reisverzekering die na een vakantie een claim indienen zullen vaak teleurgesteld zijn in de uiteindelijke vergoeding. Een aanschafwaarde van € 400,- of meer is niet ongebruikelijk voor een smartphone. Echter 47% van de door MoneyView onderzochte doorlopende reisverzekeringen kent een maximale vergoeding per persoon voor telecommunicatieapparatuur van € 250,- of € 300,- Dat is niet toerijkend om een nieuw toestel aan te schaffen. Bij slechts 8% van de doorlopende reisverzekeringen ligt de maximale dekking voor telecommunicatieapparatuur boven de € 500,-

Preventie

Beter is het natuurlijk om te voorkomen dat je smartphone beschadigt raakt of gestolen wordt. De politie heeft daarvoor nog een aantal bruikbare tips:

  • Wees bewust van de waarde van je smartphone. Loop er niet mee te koop. Soms hoeven dieven maar een glimp op te vangen van het toestel om te besluiten je te beroven.
  • Wees bewust van jouw belgedrag. In het openbaar bellen is niet altijd te voorkomen, maar gebruik een smartphone niet te opzichtig op straat, in de tram of de bus. Dieven volgen je zo nodig naar een stille plaats, waarna je wordt beroofd.
  • Gebruik de beveiligingsmogelijkheden van het toestel, zoals het instellen van pincodes, ontgrendelcodes, wachtwoorden en timeouts (vergrendeling na een bepaalde tijd niet gebruiken, waarna ontgrendeling alleen mogelijk is door het invoeren van een code of wachtwoord).
  • Beveilig mappen of bestanden met toegangscode en maak backups van belangrijke documenten en gegevens. Update regelmatig de (beveiligings)software.
  • Maak gebruik van de geavanceerde middelen die er zijn. Voor zowel iPhones als Android-toestellen zijn speciale app’s te downloaden die je kunt installeren, waardoor het toestel bijvoorbeeld kan worden getraceerd, tegen het wisselen van simkaarten wordt beschermd of op afstand kan worden beheerd en vergrendeld. Verschillende fabrikanten bieden ze aan. Voor meer informatie hierover kan je terecht bij een telefoonwinkel.

Afschrijving

Wordt ondanks jouw zorgvuldigheid je nieuwe smartphone toch gestolen, bedenk dan dat de vergoeding via je doorlopende reisverzekering meestal lager zal zijn dan de aanschafwaarde. Is je smartphone inmiddels een half jaar of ouder dan krijg je tevens te maken met een afschrijvingsregeling en zal de uiteindelijke vergoeding nog lager zijn.

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reisverzekeringblog.nl is een merk van EXT Internet Consultancy | Postbus 3101 | 7339 ZG | Apeldoorn | KvK 51738872

EXT is een online bemiddelaar in zorg- en schadeverzekeringen particulier - Wij werken op basis van ‘Execution only’ (afsluiten zonder advies) - AFM vergunningnr: 12047442 - KiFiD aansluitnummer: 300.017739