vragen over
reisverzekeringen? 055-5400408
09.00 -12.00 uur op werkdagen

Steeds meer verzekeringsfraudeurs ontmaskert

Verbond-van-Verzekeraars De aanpak van verzekeringsfraude is volgens het Verbond van Verzekeraars succesvol. Vorig jaar werden 3700 gevallen opgespoord, dat is 10 procent meer dan in 2014.

Verzekeraars melden fraude bij het Centrum Bestrijding Verzekeringscriminaliteit (CBV). Per maand klopten zij gemiddeld 309 keer aan bij het CBV, onderdeel van het Verbond. Daarnaast is de samenwerking met partijen als de politie en het OM geoptimaliseerd. Zo kon het CBV de belanghebbende verzekeraars na een politietip informeren over een mobiel die niet gestolen bleek en twee inbraken die niet hebben plaatsgevonden. Verder bleken twee sterfgevallen, moord te zijn om verzekeringsuitkeringen te innen; de dader kon – uiteraard – fluiten naar zijn claims op de overlijdensrisicoverzekeringen van zijn slachtoffers en kreeg levenslange gevangenisstraf.

Tips bleken zowel letterlijk als figuurlijk goud waard. In 2015 deed de politie veelvuldig een beroep op het CBV om garant te staan voor uit te keren tipgeld. In achttien met succes afgeronde politieonderzoeken hebben verzekeraars in totaal 14.500 euro aan tipgeld betaald. De dagwaarde van de goederen die door de tips zijn teruggevonden, was bijna 188.000 euro.

Volgens het Centrum Bestrijding Verzekeringscriminaliteit werd vooral fraude gepleegd met de motorrijtuigen- en brandverzekering. Oplichters probeerden bijvoorbeeld de verzekering te tillen door hun auto als gestolen op te geven terwijl hij gewoon voor de deur stond. Ook werden ongelukken in scène gezet.

Het is nog onduidelijk hoeveel financiële schade de verzekeraars door fraude in 2015 hebben opgelopen. In 2014 ging het om een bedrag van 90 miljoen euro, waarvan 36 miljoen door fraude met de autoverzekering.

Top-10 onderzoeken 2015 (positie vorig jaar)

1. Motorrijtuigen + 9 procent
2. Brand + 21 procent
3. Aansprakelijkheid (5) + 17 procent
4. Reis (6) + 20 procent
5. Zorg/ziektekosten (3) – 37 procent
6. Rechtsbijstand (4) – 24 procent
7. Arbeidsongeschiktheid + 14 procent
8. Hypotheek (-) + 550 procent
9. Leven (8) + 22 procent
10. Ziekteverzuim (9) – 12 procent

De stijging van de opgespoorde verzekeringsfraude wil niet zeggen dat er ook meer wordt gesjoemeld met verzekeringen, zegt het Centrum Bestrijding Verzekeringscriminaliteit. “Verzekeraars hebben de afgelopen jaren meer geïnvesteerd in opsporing en dat werpt duidelijk zijn vruchten af.” Verzekeraars werken veel meer samen en delen informatie als men fraude vermoedt.

Bekijk hier de factsheet: https://www.verzekeraars.nl/actueel/nieuwsberichten/

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reisverzekeringblog.nl is een merk van EXT Internet Consultancy | Postbus 3101 | 7339 ZG | Apeldoorn | KvK 51738872

EXT is een online bemiddelaar in zorg- en schadeverzekeringen particulier - Wij werken op basis van ‘Execution only’ (afsluiten zonder advies) - AFM vergunningnr: 12047442 - KiFiD aansluitnummer: 300.017739