Het is erg vervelend als tijdens je vakantie je reisbagage gestolen wordt. Reisverzekeraars ontvangen veel schadeclaims van gestolen reisbagage.
Het feit dat je een reisverzekering hebt afgesloten, betekent niet dat je de schade altijd vergoed krijgt. Een claim wordt door een reisverzekeraar pas toegewezen als je normale voorzichtigheid in acht hebt genomen. Dit betekent onder andere dat je de reisbagage niet onbeheerd mag achterlaten. Hier een aantal tips om diefstal van je reisbagage te voorkomen.
Verdeel je reisbagage
Het is verstandig om je reisbagage en kostbaarheden te verdelen. Reis je bijvoorbeeld met zijn tweeën, neem dan niet ieder een eigen koffer met spullen mee. Verdeel je spullen over meerdere koffers. Mocht één van de koffers kwijtraken, dan heb je altijd nog wat kleding etc. bij de hand. Ook pasjes en geld kun je beter verdelen, om tijdens de vakantie niet volledig zonder betaalmiddelen te staan.
Laat reisbagage nooit onbeheerd achter
Het lijkt vrij logisch dat je goed op je spullen let en je reisbagage dan ook nooit onbeheerd achter laat. Toch gebeurt het nog vaak dat vakantiegangers hun reisbagage even uit het oog verliezen. En juist op die momenten kunnen dieven toeslaan. Zorg er altijd voor dat je de reisbagage niet uit het oog verliest. Moet je even naar het toilet, vraag dan bijvoorbeeld je medereiziger op de spullen te passen.
In ontwikkelingslanden is het aan te raden je was niet onbeheerd aan de waslijn te laten drogen. Zet ook nooit je schoenen of andere spullen buiten je hotelkamer.
Adreslabels
Gebruik nooit adreslabels waar al je gegevens op vermeld staan. Iedereen weet dan waar je vandaan komt en dat je voorlopig niet thuis bent. Inbrekers zijn vooral op luchthavens actief aanwezig, zodat ze precies weten waar ze hun slag kunnen slaan. RedDog heeft een goede oplossing voor dit probleem. Op de website van redDog kun je speciale lost&found stickers en labels bestellen. Op de stickers en labels staat alleen een barcode, dus niet jouw persoonlijke gegevens. Je persoonlijke gegevens zijn namelijk alleen bij redDog bekend.
Berg kostbaarheden op in een kluis
Doe je hotelkamer altijd op slot en zorg dat je reisbagage is afgesloten door middel van een slot. Je paspoort, bankpasjes, creditcards, geld etc. berg je bij voorkeur op in een kluis. Wanneer je onderweg geld en bankpasjes meeneemt, draag dit dan altijd onder je kleding. Op deze manier maak je het voor zakkenrollers een stuk lastiger om je spullen af te nemen.
Pas op voor zakkenrollers
Probeer vooraf informatie in te winnen over de veiligheid van je vakantiebestemming. Grote steden zijn vaak erg riskant en de kans op diefstal is daar groter. Zakkenrollers gebruiken verschillende manieren om hun buit binnen te halen zoals een afleidingsmanoeuvre, de scheermestruc of balletje balletje.
Reizen met de auto
Diefstal van reisbagage is niet verzekerd als deze gestolen wordt uit de auto. Leg je reisbagage daarom niet al een dag van te voren in de auto, maar ga pas inpakken op de dag van vertrek. Zorg tijdens de reis dat je auto altijd in het zicht staat als je bijvoorbeeld even gaat tanken en doe de auto (ook al is het slechts een paar minuten) altijd op slot. Tijdens het rijden in onveilige gebieden, kun je ook tijdens het rijden je auto beter op slot houden.
Treinreizen
Internationale treinreizen zijn voor dieven een prima werkterrein. Als je even een dutje gaat doen is het gemakkelijk om er met jouw reisbagage vandoor te gaan. Doe, indien mogelijk, je coupé daarom altijd op slot als je gaat slapen. Eventueel kun je de reisbagage ook vastmaken met een slot aan een reisbagagerek. Reizigers die met de trein naar Schiphol reizen moeten in de trein alert zijn. Op Duivendrecht en Schiphol zijn zakkenrollers en dieven actief.
Doe aangifte
Mocht er toch iets mis gaan, doe dan altijd aangifte bij de lokale politie en vraag om een kopie van het proces-verbaal. Een reisverzekeraar heeft namelijk bewijs nodig om een schadeclaim uit te keren. Hoe meer bewijsmateriaal een reisverzekeraar heeft, des te sneller kunnen zij de schade afhandelen.
Vraag om een P.I.R. bij de vervoersmaatschappij
Bij vermissing/diefstal tijdens een vlucht, treinreis, busreis, etc. doe je aangifte bij de vervoersmaatschappij. Vraag hen altijd om een P.I.R. (Property Irregularity Report). Hiermee kun je aantonen dat je reisbagage verloren/gestolen is.
Maak kopieën van belangrijke documenten
Zorg dat je altijd in het bezit bent van kopieën van je belangrijke documenten. Als je paspoort bijvoorbeeld wordt gestolen, kan de ambassade sneller een vervangend reisdocument aanvragen als je kopieën kunt overhandigen. Je kunt de kopieën meenemen op vakantie, maar je zou ze bijvoorbeeld ook naar je eigen e-mailadres kunnen sturen. Dan kun je ze overal op de wereld opvragen.
Reisverzekering met bagagedekking afsluiten
Ga je op vakantie en wil je een kortlopende of doorlopende reisverzekering afsluiten? Dat kan hier voordelig en het is zo geregeld.
Let op! Ga je vaker per jaar op vakantie? Dan kan een doorlopende reisverzekering voordeliger zijn.
Doorlopende reisverzekering afsluiten
Ga je vaker per jaar op vakantie? Sluit dan hier een doorlopende reisverzekering af. Dat kan voordelig en het is zo geregeld.
Hier kan je zelf eenvoudig een doorlopende reisverzekering van Allianz Global Assistance afsluiten. Je ontvangt de polis direct per e-mail.
Vragen?
Heb je een vraag over kortlopende reisverzekeringen vergelijken of heb je andere vragen? Neem dan contact met ons op: Telefoon 055-5400408 (09.00 -12.00 uur) of stuur een e-mail: info@reisverzekeringblog.nl
Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.