Een reisverzekering kent de rubriek bagagedekking. Daarmee is de bagage die je meeneemt op reis verzekerd tegen eventuele schade.
Maar wat valt daar precies onder en wat niet? In dit artikel geven wij een toelichting op de bagagedekking en een aantal tips.
Bagagedekking reisverzekering
Wanneer je op reis of vakantie gaat, neem je meestal een koffer en handbagage mee. Deze en andere goederen die bestemd zijn voor persoonlijk gebruik, vallen onder de bagagedekking van je reisverzekering. Je bent verzekerd tegen:
- diefstal;
- verlies;
- vermissing;
- beschadiging.
De artikelen die je tijdens je vakantie of reis koopt, vallen ook onder de bagagedekking. Zelfs een nagezonden koffer is verzekerd.
Waarom een bagagedekking?
De reisbagage die je meeneemt kan verloren raken of gestolen worden. Maar het kan ook gebeuren dat je koffer niet aankomt na een vliegreis. Omdat we steeds vaker dure artikelen meenemen op reis, denk aan je laptop, smartphone of tablet pc, kan je dat veel geld kosten.
Welke artikelen vallen er onder de baggagedekking?
We geven een opsomming van artikelen die bij de meeste reisverzekeringen onder de bagagedekking vallen:
- Foto-, film-, video/dvd-apparatuur inclusief eventuele bijbehorende beeld-, geluid- en informatiedragers.
- Computerapparatuur: computers (waaronder organizers) inclusief randapparatuur, software en eventuele bijbehorende beeld-, geluids- en informatiedragers.
- Contactlenzen en brillen.
- Muziekinstrumenten met toebehoren.
- Goederen die tijdens de reis zijn aangeschaft.
- Sieraden, horloges, bontwerk, radio- en televisietoestellen, voorwerpen van
- Goud, zilver of platina, edelstenen, parels, kijkers
- Muziekdragers waaronder iPods en MP3-spelers en niet in de auto ingebouwde navigatieapparatuur.
- Mobiele- en smartphones.
- Rij- en kentekenbewijzen, kentekenplaten, vervoerbiljetten die speciaal voor gebruik tijdens de reis zijn aangeschaft, identiteitsbewijzen, toeristenkaarten, paspoorten, laissez-passers, skipassen en visa.
- Medische apparatuur wordt vergoed inclusief reparatiekosten.
- (Tand)prothesen en gehoorapparatuur: (tand)prothesen, tandbeugels, stifttanden, tandkronen en gehoorapparaten.
- Fietsen met toebehoren, opblaasbare en opvouwbare boten met toebehoren, surfplanken met toebehoren, imperiaal, skiboxen, sneeuwkettingen en jetbags.
Als je wintersport hebt meeverzekerd, dan worden ook de volgende uitrustingen vergoed, eigen of gehuurde ski’s of snowboards inclusief bindingen, skistokken en skischoenen.
Wat wordt er vergoed bij schade aan je bagage?
Wanneer er sprake is van schade, verlies, vermissing of diefstal van jouw bagage wordt de verzekerde waarde vergoed. Als het mogelijk is de schade te herstellen, zullen de herstelkosten worden vergoed.
De verzekerde waarde is de nieuwwaarde minus de waardevermindering door veroudering of slijtage. Onder nieuwwaarde wordt het benodigde bedrag verstaan voor het kopen van nieuwe voorwerpen van dezelfde soort en kwaliteit.
Tips bagagedekking reisverzekering
- Er kunnen grote verschillen zitten tussen vergoedingen van reisbagage. Als je een nieuwe reisverzekering afsluit, is het belangrijk om goed naar de verzekerde bedragen te kijken.
- Wees voorzichtig met je spullen. Laat je bagage nooit onbeheerd achter. Als je iets in je auto onbeheerd en zichtbaar achterlaat en dit wordt gestolen, zal de reisverzekeraar niets vergoeden.
- Sommige reisverzekeraars willen dat digitale apparatuur en reisdocumenten tijdens de reis worden meegenomen als handbagage.
- Heb je geen proces verbaal? En kun je ook niet op een andere manier aan tonen dat het geld van jou was? Dan is diefstal, verlies of beschadiging van geld niet verzekerd.
- Is er sprake van verlies, diefstal of vermissing? Dan moet je onmiddellijk aangifte bij de politie, in de plaats waar het is gebeurd. Verblijf je in een hotel, doe dan ook aangifte bij de hoteldirectie. Bij schade of diefstal tijdens vervoer moet je aangifte doen bij de vervoersonderneming.
Reisbagage schade claimen
Mocht je een beroep moeten doen op reisverzekering omdat je reisbagage beschadigd, gestolen of zoekgeraakt is, dan moet je de volgende regels in acht nemen:
- Neem spoedig contact op met je reisverzekeraar, dat kan telefonisch, via internet of schriftelijk. Voor je contact opneemt met je reisverzekeraar, moet je de volgende zaken bij de hand hebben:
- Je verzekeringsbewijs, met je polisnummer.
- Boekingsbevestiging.
- Aankoopnota’s.
- Bij verlies of diefstal, aangiftebewijs van de politie. Aangifte moet wel in de plaats of dichtstbijzijnde gebeuren, waar het delict is gepleegd.
- Reparatienota’s van jouw bagage of een verklaring van de reparateur dat je bagage onherstelbaar beschadigd is (voor je iets laat repareren, neem eerst contact op met je reisverzekeraar).
- Alle bewijsstukken moet je minimaal een jaar bewaren, voor eventuele controle.
Reisverzekering afsluiten of vergelijken
Ga je op vakantie en wil je een reisverzekering afsluiten? Dat kan voordelig en het is snel geregeld. De premies voor een basisdekking bedragen, per persoon per dag:
Let op! Ga je vaker per jaar op vakantie? Dan kan een doorlopende reisverzekering voordeliger zijn.
Doorlopende reisverzekering afsluiten
Ga je vaker per jaar op vakantie? Sluit dan hier een doorlopende reisverzekering af. Dat kan voordelig en het is zo geregeld.
Hier kan je zelf eenvoudig een doorlopende reisverzekering van Allianz Global Assistance afsluiten. Je ontvangt de polis direct per e-mail.
Vragen?
Heb je een vraag over reisverzekeringen of de bagagedekking ? Neem dan contact met ons op: Telefoon 055-5400408 (09:00 – 12:00 uur op werkdagen) of stuur een e-mail: info@reisverzekeringblog.nl
Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.